Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Jarní vývar s bylinkovými nudlemi

Jarní vývar s bylinkovými nudlemi

14.4.2019 - AndreaP.

Vývar se připravuje vyvařením masa (kostí) či zeleniny, často obojího. Dobrý vývar hospodyňky považovaly a i dnes mnohdy považují za vrchol kuchařského umění. Vývar byl též považován všeobecně jako posilující nebo i léčivý prostředek, maminkám, kterým se narodilo dítě, se nosil silný slepičí vývar s masem, aby brzy zesílily. Vývar byl a dodnes je užíván jako jeden z prostředků na zmírnění kocoviny (tzv. vyprošťovací polévka).

Vývar:

  • 1 farmářské kuře
  • 2 petržele
  • ¼ celeru
  • 2 mrkve
  • 1 cibule
  • 2 kuličky nového koření
  • 5 kuliček pepře
  • 3 l vody

Všechnu zeleninu kromě cibule oloupejte a společně s kuřetem a kořením vložte do velkého hrnce. Na mírném plamenu nechte táhnout 3 hodiny (v tlakovém hrnci cca 1 hod.). Slijte vývar přes jemné sítko a nechte vychladit v lednici. Z vychladlého vývaru seberte ztuhlý tuk, aby polévka nebyla příliš mastná (voňavý kuřecí tuk se dá použit podobně jako například vepřové sádlo). Před podáváním vývar dosolte a zavařte do polévky jemně nakrájenou zeleninu – vařit stačí chvíli, aby zůstala křupavá. Poté zvlášť uvařené nudle a případně také maso.

Bylinkové nudle

  • 200 g hrubé mouky
  • 2 vajíčka
  • 1 lžíce jemně posekané petrželky
  • 1 lžíce nakrájené pažitky

Všechny ingredience zpracujte v tuhé těsto, poté zabalte do potravinářské fólie a nechte v lednici několik hodin odležet, s těstem se pak bude lépe pracovat. Poté rozválejte, nakrájejte na nudličky a uvařte ve slané vodě, abyste se vývar nezakalil.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip