Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Zapečené špenátové lasagne

Zapečené špenátové lasagne

8.4.2019 - AndreaP.

Lasagne jsou italské velmi široké těstoviny. Slovo také běžně odkazuje k pokrmu, který se vyrábí z těchto těstovinových plátů.

Vznik lasagní se obvykle klade do Neapole, kde vznikl první moderní recept, který dal vzniknout tradičnímu pokrmu. Tradiční lasagne se vyrábí střídáním vrstev těstovinového plátu, bešamelové omáčky a masa. V různých variacích se do lasagní přidává ricotta nebo mozzarella a různé druhy zeleniny (např. špenát, cuketa, houby). Lasagne se však vždy pečou v troubě.

Na dnešní recept budete potřebovat :

  • 300 g lasagní (asi 16 plátků)
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 3-4 stroužky drceného česneku
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 250 ml smetany na šlehání
  • 800 g špenátu (zmrazeného hrubě sekaného nebo čerstvého)
  • špetka strouhaného muškátového oříšku
  • sůl a mletý pepř
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 100 g hrubě strouhaného tvrdého sýra (gouda, čedar, ementál)
  • 100 g bílého jogurtu
  • 50 g strouhaného parmezánu
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 200 g mozzarelly nakrájené na plátky

 



1. Lasagne připravíme podle návodu na obalu. Na oleji zpěníme česnek a cibuli, zalijeme smetanou, uvedeme do varu a na mírném plameni vaříme, až smetana zhoustne.

2. Připravíme si špenát a vmícháme ho do smetany. Použijeme-li čerstvý špenát, nejdříve ho omyjeme a spaříme vařící vodou. Necháme okapat a nahrubo nasekáme. Mražený špenát nerozmrazujeme, ale rozpouštíme ve smetaně na sporáku. Podusíme, osolíme a okořeníme.

3. Nakonec vmícháme strouhaný sýr a jogurt a odstavíme. Zapékací misku vymažeme olejem. Na dno dáme vrstvu uvařených a scezených lasagní, překryjeme třetinou špenátové náplně, posypeme trochou strouhaného parmezánu a střídavě vrstvíme až do vyčerpání všech ingrediencí.

4. Poslední vrstvu budou tvořit lasagne, které pokapeme trochou rozpuštěného másla a poklademe plátky mozzarelly. Pečeme v předehřáté troubě při 180-200 stupních asi 30-40 minut, až se na povrchu udělá zlatá kůrčička. Po upečení krájíme na porce a podáváme.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip