Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Kynutá vosí hnízda

Kynutá vosí hnízda

2.4.2019 - AndreaP.

Vosí hnízda a včelí úly, snadno se v názvosloví člověk ztratí. První jmenované je velikonoční pečivo naplnění oříšky a ovocem. Tvarem připomíná rolády či šneky. Druhé má podobu domečku pro včely z kakaového těsta vyplněného krémem a zalepené piškotem. Pokud se vám sbíhají sliny, klidně si udělejte obojí.

Těsto:

  • 500 g polohrubé mouky
  • 30 g droždí
  • 375 ml mléka
  • 50 g tuku
  • 50 g cukru na pečení
  • 2 žloutky
  • citronová kůra
  • lžička soli

 

Náplň:

  • 100 g másla
  • 50 – 100 g oříšků
  • 50 g rozinek
  • 50 g sušených nebo kompotovaných třešní
  • 50 – 100 g zavařené dýně nebo pevných hrušek
  • 50 g cukru na pečení
  • skořice
  • příp. kandovaná pomerančová kůra
  • rozpuštěné máslo na potírání
  • korunní cukr moučka v mlýnku na pocukrování

 

Ze všech surovin zaděláme vzešlým droždím těsto tuhé asi jako na buchty. Po vykynutí z něho vyválíme dva obdélníky, široké asi 25 – 30 cm a na malík silné. Potřeme je máslem, pocukrujeme a posypeme sekanými oříšky, rozinkami, třešněmi a na malé kostičky nakrájenou dýní nebo hruškami. Můžeme použít i kompotované vypeckované třešně, které necháme na cedníku okapat. Dobře chutná i pokrájená kandovaná pomerančová kůre, kterou podle chuti mírně sypeme skořicí.

Pak obdélníky stočíme jako na závin a krájíme z nich dílky široké 4 – 5 cm. Na jedné řezné straně těsto stáhneme k sobě a touto stranou stavíme hnízda na pomaštěný plech. Hnízda potřeme rozpuštěným máslem a po vykynutí upečeme. Máslem potíráme i během pečení.

Pečeme na 200 °C.  Vychladlé pečivo jemně pocukrujeme.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip