Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Drůbeží karbenátky s tykví

Drůbeží karbenátky s tykví

8.3.2019 - AndreaP.

Karbanátek je druh hlavního jídla obsahující ve většině případů maso, ale také ho obsahovat nemusí. Jedná se o soudržnou směs například nasekaného a rozemletého masa, sýru atp. s dalšími ingrediencemi, jako je rozemleté pečivo, různé druhy zeleniny (cibule, česnek, kapusta atd.) a koření. Ze směsi se udělají placičky, které se smaží na pánvičce či ve fritovacím hrnci.

Karbanátky se obvykle servírují buď s bramborem či přílohami vyrobenými z brambor anebo s pečivem, v tomto případě často ve formě hamburgeru. V každém případě je vhodné jídlo doplnit zeleninou a pikantními ochucovadly jako je hořčice.

Na karbenátky:

  • 300 g kuřecího masa
  • 1 celozrnný žitný rohlík
  • 1 malá cibule
  • 1 svazek majoránky
  • 1 kousek kůry z citronu
  • 75 g jader vlašských ořechů
  • 1 vejce
  • sůl
  • čerstvě mletý pepř

Na zeleninu:

  • 800 g tykve
  • 500 g masitých brambor
  • 3 jarní cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 svazek zelené petrželky
  • 2 lžíce oleje
  • 1/8 l zeleninového vývaru
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • kajenský pepř
  • 2 lžíce pomerančové šťávy
  • 4 lžíce smetany ke šlehání

 

Rohlík namočíme v horké vodě a dobře vylisujeme. Maso nakrájíme na kostičky a pak drobně nasekáme. Omytou, osušenou majoránku a citronovou kůru také jemně nasekáme. Ořechy rozemeleme.

Maso smícháme s rohlíkem, cibuli, majoránkou, citronovou kůrou, ořechy, vejcem, solí a pepřem, až vznikne karbanátková hmota. Vytvoříme 8 karbanátků.

Oloupané a omyté brambory nakrájíme na kostičky. Rozpůlíme omytou tykev, oloupeme, odstraníme semena s vlákny a dužinu nakrájíme na stejné kostičky jako brambory.

Očištěnou, omytou a osušenou jarní cibuli nakrájíne na 1 cm velké kousky včetně natě. Oloupaný česnek jemně nasekáme. Omytou a osušenou zelenou petrželku rovněž jemně nasekáme.

Na pánvi rozehřejeme olej, vložíme brambory, tykev, jarní cibuli, česnek a za stálého míchání vše opečeme na středním ohni. Podlijeme zeleninovým vývarem, zeleninu povaříme, přikryjeme a dusíme na středním ohni 10-15 minut.

Osolíme, okořeníme kajenským pepřem, muškátem, ochutíme pomerančovou šťávou. Přimícháme smetanu a asi 2/3 zelené petrželky. Přikryjeme a udržujeme teplé.

Na velké pánvi rozehřejeme olej. Postupně vkládáme karbanátky a opékáme na středním ohni asi 4 minuty, až se uvolní ode dna. Obrátíme a opékáme 3 minuty.

Zeleninu posypeme zbývající zelenou petrželkou a podáváme.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip