Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Artyčok: (ne)známá lahůdka

Artyčok: (ne)známá lahůdka

21.2.2019 - AndreaP.

Artyčok pochází ze Středomoří a jeho historie sahá až do doby před naším letopočtem - ve svém díle jej zmiňoval už Homér. Poměrně známou zeleninu spousta z nás ještě neochutnala, což je škoda, protože má mnoho blahodárných účinků. Pozitivně působí na játra a žlučník, pomáhá při tvorbě i vylučování žluči, vylučování škodlivin z těla a také při detoxikaci jater. Zlepšuje trávení a látkovou výměnu v těle, brání tvorbě ukládání cholesterolu v cévách, snižuje hladinu krevního cukru a výtažek z artyčoku se využívá i při léčbě alergických ekzémů.

Při zpracování artyčoku budete muset být ovšem velmi trpěliví. Jde vlastně o takový velký bodlák, který musíte pečlivě okrájet, abyste se dostali k srdíčku. Syrový se prakticky vůbec nepoužívá, proto je jeho příprava delší a je třeba ho trochu převařit. Artyčok může při přípravě dost ušpinit ruce, takže ho okrajujte raději v rukavicích nebo si ruce potřete citronovou šťávou.

Využití artyčoku v kuchyni je rozmanité. Ve své sterilované podobě se dává například na pizzu. Můžete jej i povařit (buď s kořením nebo jen tak) a přelít máslem. Hodí se také do polévky, salátu nebo na gril. Chutnat bude v těstovinách nebo zapečený se sýrem. Variant receptů, ve kterých se dá artyčok použít, je spousta.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip