Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Lilek na murcijský způsob

Lilek na murcijský způsob

13.2.2019 - AndreaP.

Lilek (jednoletá rostlina z rodu lilek  - příbuzná s bramborem a rajčetem) je mimořádně bohatý na minerální soli fosforu, vápníku, draslíku, hořčíku, železa a manganu.

Běžnou úpravou je čerstvý marinovaný lilek. Syrový baklažán vložíme do marinády z octa, soli, rozmačkaného česneku a pepře. Po 24 hodinách se konzumuje syrový. Oloupané a na tenká kolečka pokrájené lilky lze v těstíčku smažit na oleji, velmi chutný je také lilek zapečený (baba ganuš), lilek lze také sterilovat.

Na dnešní recept potřebujeme :

  • 2 kg baklažánů (lilků)
  • 2 cibule
  • 1 lžíce dobromyslu
  • mletý bílý pepř
  • 4 stroužky česneku
  • 1/2 šálku olivového oleje
  • 4 vejce
  • 1 dl bílého vína

 

V kastrolu v horkém oleji osmahneme stroužky česneku a současně vydusíme jemně nakrájenou cibuli. Jakmile zesklovatí, přidáme baklažány nakrájené na jemné plátky, zamícháme a pod pokličkou dusíme 15 minut na slabém ohni.

Okořeníme dobromyslem, osolíme a opepříme. Dále dusíme pět minut, až jsou baklažány hotovy. Přidáme trochu bílého vína.

Rozmícháme vejce a rozestřeme po zelenině, přikryjeme pokličkou, dokud vejce neztuhnou.

Podáváme s tousty.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip