Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Celozrnný jablečný závin tažený

Celozrnný jablečný závin tažený

13.2.2019 - AndreaP.

Jablečný závin neboli štrúdl je druh moučníku, který pochází z Rakouska, ale běžně se připravuje i v jiných zemích včetně České republiky.

Jablečný závin se skládá z podlouhlého plátu těsta s náplní z nakrájených nebo hrubě nastrouhaných jablek, cukru, skořice, rozinek a případně i strouhanky. Někdy se přidávají i vlašské ořechy či nasekané mandle. K ochucení se může použít rum. Před pečením se těsto s náplní zavine jako roláda. Šťavnatý jablečný závin by se měl péci z kvalitních jablek, která jsou mírně natrpklá, svěží a aromatická.

Hotový štrúdl se peče v troubě a většinou je podáván ještě teplý, posypaný moučkovým cukrem. V dalších zemích je také oblíbené podávat závin s vanilkovou zmrzlinou, šlehačkou nebo vanilkovým krémem.

pro 6 osob:

Těsto:

  • 250 g celozrnné pšeničné mouky
  • špetka soli
  • cca 150 ml vlažné vody
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 1 žloutek


Nádivka:

  • 1,5 kg nakyslých jablek
  • šťáva a trocha strouhané kůry z 1 chemicky neošetřeného citronu
  • 100 g třtinového cukru
  • 2 lžicky mleté skořice
  • 2 lžíce rumu nebo jablečné šťávy
  • 100 g rozinek
  • 100 g sekaných lískových oříšků
  • 40 g másla
  • 100 g kysané smetany
  • 75 g celozrnné strouhanky

Navíc:

  • 30 g másla
  • 3 lžíce sladké smetany
  • mouka na vál

 

Na tažené těsto dáme do mísy mouku, sůl, vodu, olej a žloutek. Hnětačem přísady smícháme a rukama vypracujeme hladké, pružné těsto, které se nelepí. Vytvoříme hroudu, zabalíme do fólie, přikryjeme nahřátým hrncem a necháme odpočinout, dokud nepřipravíme nádivku.

Jablka rozkrojíme na čtvrtky, oloupeme, zbavíme jádřince a nakrájíme na tenké plátky. Plátky smícháme s třtinovým cukrem, skořicí, rumem, rozinkami, oříšky, citronovou kůrou a šťávou.
Rozehřejeme máslo a připravíme kysanou smetanu a strouhanku. Máslo na pečení nakrájíme na kousky a spolu se sladkou smetanou vložíme do ploché ohnivzdorné formy.

Na pracovní plochu rozprostřeme utěrku a poprášíme moukou. Těsto rozdělíme na 3 díly. Z každého dílu vyválíme na trošce mouky plát. Pod plát zajedeme rukou a na hřbetu ruky plát vytahujeme, až je tenký. Položíme na utěrku a silnější okraje odřízneme.
Plát potřeme troškou tekutého másla a posypeme strouhankou. Na plát naneseme po třetině jablečné nádivky a navrch rozdělíme kysanou smetanu. Po krajích necháme 2 cm volné. Kraje kratší strany přeložíme na nádivku, utěrku po delší straně nadzvedneme a závis se skoro sám zabalí. Závin z utěrky překulíme na vymaštěný plech.

Stejným způsobem naplníme i zbývající pláty a poskládáme vedle sebe na vymaštěný plech.

Plech vložíme na střední lištu studené trouby a pečeme při 200 stupních Celsia (180 stupňů horkovzdušně) asi 75 minut. Během pečení závin dvakrát až třikrát potřeme máslem.
Závin podáváme horký přímo z trouby, vlažný nebo i studený se šlehačkou nebo s vanilkovou omáčkou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz