Babinet.cz  /  Magazín  /  Dům a zahrada  /  Recept: šťavnatý zázvorový ořecháč

Recept: šťavnatý zázvorový ořecháč

Lenka Požárová

Story: Jednou jsem si po ránu potřebovala zkusit vylepšenou verzi Ořecháče, a tak jsem samozřejmě vyluzovala patřičné zvuky (strouhání,mixování, hukot zapnuté trouby…).

Michal rád dlouho spí, zvlášť o víkendu, a i toho rána stále nerušeně pochrupoval. Když se mé dílo zdařilo, začala jsem si radostně prozpěvovat. V tom se ve dveřích objevil ospalý Michal, že co ho budím. Zírala jsem na něj nevěřícně - nevzbudil ho ani hluk z okolní stavby, ani vysokootáčkový (čili hódně hlasitý) mixér, ale můj zpěv. A to jsem to "nerozbalila" naplno…

příprava 20 min. + pečení 30 min.

300 g oloupané mrkve

200 ml jablečné šťávy

150 g polohrubé mouky

100 g vlašských ořechů

50 g kandovaného zázvoru

6 lžic oleje

1 lžíce prášku do pečiva

½ lžičky soli

krém:

200 g sýra Fénix nebo Lučiny

2 lžíce cukru

1 lžička skořice

Mrkev najemno nastrouhejte. Ořechy dejte spolu se zázvorem do mixéru a nasekejte. Smíchejte s mrkví, přidejte olej a jablečný džus.

Smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a tuto sypkou směs vmíchejte do mrkvové směsi. Promíchejte a pečte v dortové formě vystlané pečicím papírem asi 30 minut při teplotě 200 °C (v horkovzdušné troubě při 180°C).

Vychladlý koláč potřete krémem ušlehaným ze sýra, cukru a skořice. Pro ztuhnutí krému uložte koláč na 2 hodiny do lednice.

Tip: Kandovaný zázvor seženete v prodejnách s váženými oříšky nebo ve zdravé výživě.

Dobrou chuť!

Recept převzat z kuchařky Lenky Požárové "Což takhle dát si chřest", více informací na www.zapalena-kucharka.cz

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip