Babinet.cz  /  Magazín  /  Společnost  /  Na Hromnice o hodinu více

Na Hromnice o hodinu více

2.2.2019 - redakce Babinet.cz

Hromnice patří k církevním svátkům s pevně stanoveným datem, slaví se přesně 40 dnů po narození Páně (25.prosince), tedy 2.února. Je to také den, kdy končí tzv. "vánoční" období, mimo jiné se sklízejí betlémy. Otevírá se  období roku, které vrcholí veselým masopustem. Jejich název je pevně spjat se strachem našich předků z blesků a hromů a se svíčkami, které symbolizovaly ochranu před hromy a blesky - tzv. hromničkami.

Jisté je, že asi jedno z nejznámějších přísloví, které je uvedeno hned na začátku, si uvědomujeme úplně všichni. Ano, je to poznat, den se prodlužuje a my spolu s delšími dny už také toužebně vyhlížíme jaro. A zcela oprávněně, neb další známé přísloví totiž praví, že "Na Hromnice si musí skřivánek vrznout, i kdyby měl zmrznout". A ptáčci - to je přece symbol jara. Jara, které nás povzbudí a odežene chmury a nemoci.

A tak aby nám to čekání rychleji uteklo, pojďme si připravit u nás celkem neznámý recept ze Švédska s názvem

Ptačí hnízda

- ano, ano...zase jsme u těch ptáčků a příchodu jara :-)

  • 4 sardelové řezy
  • 2 syrové žloutky
  • 2 lžíce jemně usekané cibule
  • 1 lžíce kaparů
  • 1 lžíce jemně nasekané petrželky
  • sterilovaná červená řepa
  • 1 vařený brambor

Doprostřed mělké misky urovnáme do středu sardelové řezy, kolem nich kruh cibule, pak červenou řepu nakrájenou na kostičky, poté brambor nakrájený rovněž na kostičky a okolo kruh s kaparů smíchaný s petrželkou (všechny popsané suroviny klademe okolo středových sardelových řezů, tvoříme tzv. hnízdo). Doprostřed misky poté opatrně vložíme žloutky. Podáváme s černým chlebem. Při podávání všechny suroviny na misce dobře promícháme a našleháme vidličkou.

A kdybychom přece jen měli chuť na něco tuze sladkého, tak jako nostalgickou vzpomínku za již ukončeným vánočním obdobím si můžeme připravit

Medové cerple

  • 1 díl medu
  • 1 díl oříšků

Med zahříváme v hrnci na sporáku až do doby, kdy se začne tzv. škvařit, poté ho ihned stáhneme a vsypeme oříšky. Zamícháme a na plech vyložený pečícím papírem lžičkou klademe malé kopečky. Necháme řádně ztuhnout, odloupneme, dáme na mísu a podáváme.

Zdroj informací :

  • České zvyky a obyčeje - Alena Vondrušková
  • Co chutná v Evropě - Libuše Vlachová

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další z magazínu

Náš tip
  • Sháníte kvalitní kancelářské židle? Vyberte si ze širokého sortimentu v internetovém obchodě Hawaj.cz

  • Značkové parfémy a kosmetika, 3 prodejny v ČR, skladem přes 500 000 kusů parfémů a kosmetiky. Expresní doručení do 24 hod. EUROPARFEMY.cz

  • Bottega Veneta Knot Eau Absolue je famózní vůně pro výjimečnou ženu! Díky intenzivní směsici nejkvalitnějších surovin vznikla tato uhrančivá a dech beroucí dámská vůně.Ve smaragdovém srdci najdete inovativní orientální dámskou vůni

  • Vyhraj skvělé ceny v internetových soutěžích! Desítky atraktivních výher najdeš v nejrozsáhlejším katalogu České-soutěže.cz

  • Moringa s vysokým množstvím vlákniny zrychlí váš metabolismus. Pořiďte si dokonalý šperk pro vaše zdraví – Moringu olejodárnou v kapslích. Objednávejte přes www.HERBandME.cz

  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz

  • Windomatic je elektrický vysavač na okna vybavený gumovou lištou. Stačí okno umýt čisticím prostředkem a potom ho vysušit přístrojem od Viledy. Windomatic je vybaven tlačítkem MAX, díky kterému snadno získáte ještě větší sací výkon.