Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Panforte

Panforte

18.1.2019 - AndreaP.

A přinášíme další recept na moderní (nejen) veganský dezert...

PANFORTE

Počet kousků: 8

Potřebné vybavení: kovový ráfek o průměru 16 cm a výšce minimálně 3 cm

 

  • 40 g mandlí (mix loupaných a neloupaných)
  • 30 g pekanových ořechů
  • 30 g lískových oříšků (loupaných)
  • 75 g hladké mouky
  • 3,5 g perníkového koření
  • 13 g kakaového prášku
  • 30 g kandované pomerančové kůry
  • 30 g sušeného ovoce
  • (fíky, brusinky, meruňky…)
  • 75 g tmavé čokolády 65 %
  • 25 g kokosového oleje bez vůně
  • 63 g krupicového cukru
  • 63 g agávového sirupu
  • olej ve spreji či veganské máslo na vymazání ráfku
  • moučkový cukr

 

Ořechy zahřívejte v troubě rozehřáté na 140 °C po dobu asi 10 minut, a poté je nechte zchladnout. Přidejte mouku prosátou s perníkovým kořením a kakaovým práškem, kandovanou pomerančovou kůru a sušené ovoce (pokud budete používat fíky či meruňky, překrájejte je na menší kousky).

 

Tmavou čokoládu, kokosový olej, cukr a agávový sirup společně rozpusťte v mikrovlnné troubě či ve vodní lázni. Do směsi vmíchejte obsah misky s ořechy a důkladně promíchejte.

 

Ráfek lehce vymažte olejem či máslem a pak ho položte na silikonovou podložku či pečicí papír. Používáte-li místo ráfku formu, vyložte dno pečicím papírem.

 

Směs natlačte navlhčenou rukou rovnoměrně do ráfku, povrch uhlaďte. Pečte 10–12 minut v horkovzdušné troubě předehřáté na 170 °C. Panforte by mělo byt po upečení pouze lehce pevné na dotek, během chladnutí ještě zpevní. Nechte v ráfku zchladnout, potom vyndejte ven, posypte moučkovým cukrem a rozkrájejte na požadovaný počet kousků.

 

Poznámka - Panforte má velmi dlouhou dobu trvanlivosti – dobře zabalený můžete tento oříškový dezert uchovávat po dobu až několika měsíců.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip