Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Novoroční oběd

Novoroční oběd

31.12.2018 - redakce Babinet.cz

Rok se s rokem sešel a než jsme se nadáli, už opět tady za pár hodin máme  1.leden - Nový rok 2019. A my vám do tohoto nového roku přejeme hlavně hodně zdraví, štěstí, celkové osobní i pracovní pohody, a když už jsme v sekci receptů, tak ať vás po celý rok neopouští tvůrčí inspirace, co se vaření týče. A zde malá nápověda na takový klasický novoroční oběd.

  • 1 kg uzené plece
  • 3 cibule
  • 100 g slaniny
  • 100 g šunky
  • 1 sklenice červeného zelí
  • 1 sklenice bílého zelí
  • kmín
  • sůl
  • cukr
  • tuk

Na knedlíky:

  • 1 kg brambor
  • 250 g hrubé mouky
  • 80 g krupice
  • sůl
  • 1 vejce

Uzene máso vložíme do studené vody, přivedeme k varu, povaříme 5 minut a slijeme. Zalijeme čistou vařící vodou a vaříme, nejlépe v tlakovém hrnci, asi 50 minut. Pak maso vyjmeme a nakrájíme. Z vývaru můžeme připravit polévku.

Mezitím propláchneme zelí, ohřejeme trochu tuku, osmahneme na něm cibulku, přidáme zelí, osolíme, okmínujeme, podlijeme a vaříme doměkka. Pak přisolíme a přisladíme podle chuti.

Brambory na knedlíky uvaříme ve slupce, oloupeme a dáme vychladnout. Potom je nastrouháme, vmícháme mouku, krupici, sůl a vejce a vypracujeme husté těsto, ze kterého vytvarujeme dva knedlíky, vložíme do kastrolu s vařící vodou a vaříme 20 minut. Hned po uvaření nakrájíme na plátky.

Na rozškvařené slanině opečeme pokrájenou šunku a na prstýnky nakrájenou cibuli, které použijeme na posypání knedlíků.

(ilustrační fotografie)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip