Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  RAW cukroví

RAW cukroví

19.12.2018 - AndreaP.

Raw cukroví

Ačkoli jsem sama diabetikem I. typu, již osm let chystám vánoční raw cukroví, které u nás doma milujeme. A nejen my. Jeho základem je sušené ovoce v kombinaci s ořechy či semínky, které díky přítomnému tuku jemně sníží glykemický index pokrmu. Přidat můžete také koření, jako je zázvor, vanilka, skořice či bylinky, například máta. Díky přítomné vláknině a kvalitnímu tuku, který je reprezentován omega 3 a 6 nenasycenými mastnými kyselinami, takové cukroví zasytí. Tři kousky odpovídají zhruba 10 g sacharidů, je-li vaše svačinka postavena na 2 výměnných jednotkách, pak můžete na talířek položit cca 6 kousků cukroví. Nižší glykemický index zajistí, že po požití několika kousků nebudete mít tendenci dojídat se dalšími sladkostmi a laskominami, které vánoční stůl nabízí. Máte-li vyšší hladinu cholesterolu, určitě vás také potěší, že raw verze cukroví ho ukrývá nulové množství. Navíc v něm najdete vitamin C, cenné enzymy a minerální látky obsažené v oříšcích a sušeném ovoci. Pokud byste do směsi zapracovali například para ořechy, ve 20 gramech této olejnaté plodiny zkonzumujete 100 % doporučené denní dávky selenu.

 

Jednotlivá těsta se nedoslazují, jsou postavena na přirozené sladkosti sušeného ovoce.

Švestkové úlky (25 kusů)

  • 150 g sušených datlí
  • 50 g kokosu
  • 30 g švestkových povidel bez cukru
  • 30 g vlašských ořechů

 

Datle umixujte s kokosem na lepivou hmotu. Tu vkládejte do tvořítka na výrobu úlů. Zespodu udělejte vprostřed úlku důlek. Jakmile cukroví vyjmete z tvořítka, naplňte důlek švestkovými povidly. Hotové úlky postavte na polovinu vlašského ořechu.

 

Brusinková srdíčka (33 kousků)

  • 150 g brusinek
  • 20 g ovesných vloček
  • 30 g kokosu
  • 5 g pomerančová kůra

 

Pomerančovou kůru umixujte najemno, dejte stranou. Následně mixujte brusinky s ovesnými vločkami a kokosem. Do směsi přidejte nastrouhanou kůru. Z výsledné směsi vykrajujte tvořítkem srdíčka.

 

Trojlístky z kešu (45 kousků)

  • 150 g sušených meruněk
  • 50 g oříšků kešu
  • 20 g kokosu
  • 50 g hořké 80% čokolády

 

Sušené meruňky umixujte s oříšky kešu a kokosem. Z výsledné hmoty vykrajujte tvořítkem trojlístky. Mezitím si ve vodní lázni rozehřejte hořkou čokoládu, kterou trojlístky dozdobíte.

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip