Babinet.cz  /  Recepty  /  Rady a postřehy  /  Mandle v čokoládě: některé výrobky klamou čokoládovou náhražkou

Mandle v čokoládě: některé výrobky klamou čokoládovou náhražkou

3.12.2018 - AndreaP.

Mikuláš a Vánoce se blíží, čeká nás tedy velká nadílka nejrůznějších sladkostí. Oblíbené jsou tzv. dražované mandle – mandle obalené čokoládou nebo jinou polevou. Spotřebitelský časopis dTest prozkoumal 21 vzorků, aby zjistil, jak si stojí s kvalitou. Ne vždy se jedná o čokoládu. Pozor je si třeba dát i na lešticí přípravky upravující povrch čokoládového dražé. Někteří výrobci míchají leštidla ještě s dalšími přídatnými látkami.

Dražované výrobky se dají rozdělit do tří skupin – mandle v čokoládě, mandle v jogurtové polevě a výrobky v čokoládě se skořicí či kokosem navrchu. Až na dvě jogurtové výjimky se ve zkoumaném výběru hlásily všechny výrobky právě k čokoládě, ať už hořké, mléčné, nebo bílé. V její kvalitě však panují zásadní rozdíly. Dají se sehnat jak mandle v extra čokoládě, tak ty dražované kakaovou náhražkou.

„Koho zajímá kvalita čokolády, měl by si na obalu všímat především dvou věcí: podílu kakaové sušiny a obsažených tuků. V ideálním případě se čokoláda vyrábí z cukru, kakaového másla, kakaové hmoty a případných dalších složek, například mléka a vanilky. Vyšší obsah kakaové sušiny znamená, že výrobce použil větší množství kakaových surovin. Podle vyhlášky č. 76/2003 Sb. musí hořká čokoláda obsahovat 35 % a mléčná alespoň 25 % kakaové sušiny. U žádných mandlí jsme v tomto ohledu nenarazili na problém. Naopak, mnohé výrobky slibovaly kakaa mnohem více,“ uvádí Hana Hoffmannová, šéfredaktorka spotřebitelského časopisu dTest.

Skladba použitého tuku pak napovídá, zda se vůbec jedná o čokoládu. Hlavním a nejlépe i jediným tukem by mělo být kakaové máslo. Povolen je však přídavek některého ze šesti vybraných rostlinných tuků – bornejského, palmového, bambuckého, sal, oleje jader manga a kokum gorgi, maximálně však do 5 %. Pokud „čokoláda“ obsahuje více než 5 % jiného rostlinného tuku, nejde o čokoládu, ale o její kakaovou náhražku.

Čokoláda versus náhražka

V tomto ohledu byla zklamáním dvojice Diana Mandle v polevě z hořké čokolády a Diana Mandle  v čokoládové polevě bonnerex sypané skořicí. Místo čokolády totiž mandle pokrývala její náhrada. Ačkoliv podle názvu obou výrobků byste se mohli domnívat, že kupujete čokoládu, podle deklarovaného složení měl však v obou případech nad kakaovým máslem převahu palmový tuk. Oba výrobky proto skončily na posledních místech a důvodem byly kromě kvality i zavádějící informace na obalu. Ostatní testované mandle byly opravdu v čokoládě a potěšující je, že většinou jejich čokoláda obsahovala pouze kakaové máslo.

 

Jogurt versus bílá čokoláda

„V naší síti uvízly i dvoje mandle v jogurtové polevě. Na první pohled se téměř nedají odlišit od těch v bílé čokoládě, ovšem jejich složení je zcela jiné. Zatímco bílá čokoláda je směs kakaového másla, cukru a mléka, jogurtová poleva je postavena na bázi rostlinného tuku, v našem případě palmového a sójového, a cukru a název jí dává sušený jogurt,“ dodává Hana Hoffmannová.

Leštěná úprava dražených výrobků

Složení dražovaných ořechů v čokoládě se bude vždy trochu lišit od klasické oříškové čokolády. Přesněji řečeno, vždy v nich bude něco navíc. Důvodem je povrchová úprava. Pokud totiž nejsou mandle v čokoládě pokryty vrstvou skořice, případně kokosu, je jejich povrch ošetřen lešticí směsí. Cílem je jednak dodat obvyklý lesk, zároveň pak čokoláda lépe snáší vzájemné oťukávání během cesty ke spotřebitelům.

Samotný lesk mohou dodat například rostlinné gumy neboli rostlinami vytvářené složité polysacharidy, které chrání a pomáhají zabraňovat vysychání. Typickým představitelem je arabská guma, kterou roní severoafrické akácie. Někteří výrobci vsadili na šelak, což je podobná látka, avšak živočišného původu – jde o výměšek červce lakového. Nejlépe hodnocené se staly značky Delmart  a K-Classic. Povrch čokolády u Delmart Pražené mandle v extra hořké čokoládě byl ošetřen jen arabskou gumou a šelakem, mandle v hořké a mléčné čokoládě K-Classic byly naleštěny směsí arabské gumy, cukru a medu. Ostatní výrobky však už tak střídmé nebyly. „Někteří výrobci smíchali leštící látku s pestrou směsí rostlinných olejů a přídatných látek. Vůbec nejrozmanitější koktejl nabídly mandle značky Tesco – kromě všech námi sledovaných rostlinných olejů a škrobu obsahovaly
i alkohol
,“ upozorňuje Hana Hoffmannová.

Podrobné srovnání dražovaných mandlí najdete na webu https://www.dtest.cz/clanek-6981/srovnani-drazovane-mandle nebo v listopadovém vydání časopisu dTest.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz