Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Kuskus mnoha zemí

Kuskus mnoha zemí

7.11.2018 - AndreaP.

Ve středu jsem objevila ve spíži zbytek kuskusu a vytvořila z něj následující večeři. Název měl být původně prozaický  Kuskus "co dům dal".  Po sepsání všech surovin jsem ale naznala, že pojmenování Kuskus mnoha zemí bude přece jenom příznačnější. No unejte, přísady jako dijónská hořčice, řecké seno, thajská sójová omáčka v jednom jídle, to se hned tak někde nevidí. A navíc tyto suroviny skutečně nemusí "dát" dům každý, že ano?

Pro 4 osoby postačí:

  • 250 g kuskusu
  • olivový olej
  • balení mražené zeleniny (hrášek, mrkvička, kukuřice)
  • malé balení krabích tyčinek (surimi)
  • 4 lžíce smetany ke šlehání
  • 3 lžičky dijonské hořčice
  • sůl
  • pepř
  • mletá červená paprika
  • koriandr
  • pískavice (řecké seno)
  • thajská zázvorová sójová omáčka
  • 50 g strouhaného madelandu
  • hrst čerstvých lístků bazalky

 

V hrnci přiveďte k varu 1/4 l vody se lžičkou olivového oleje a trochou soli. Přidejte kuskus a promíchejte. Sejměte z ohně, přikryjte pokličkou a nechejte 2 minut odstát.

Potom dejte znovu na mírný plamen, přidejte 2 lžičky olivového oleje a míchejte, aby se zrníčka kuskusu oddělily. Takto za stálého míchání kuskus povařte asi 3 minuty. A první část je hotova.

Krabí tyčinky zalijte vroucí vodou a nechejte změknout. Potom je vybalte a pokrájejte na kousky.

Na pánvi rozehřejte olivový olej, přidejte krabí tyčinky a všechnu zeleninu. Okořeňte solí, pepřem, paprikou, koriandrem a pískavicí. Zakapte trochou thajské omáčky a pokapte smetanou. Duste pod poklicí asi 10 minut, přidejte dijonskou hořčici a případně ještě trochu thajské omáčky. Až se smetana vypaří, je směs hotová.

Kuskus naservírujte doprostřed velkého talíře, obložte jej zeleninovou směsí a strouhaným sýrem a posypte kousky sekaných lístků bazalky.

Thajskou zázvorovou sójovou omáčku koupíte například ve zdravé výživě. Neobsahuje žádné konzervanty, a tak je její trvanlivost kratší. O to lepší chuť však můžete očekávat.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip