Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Omáčka (nejen) pro houbaře

Omáčka (nejen) pro houbaře

10.9.2018 - AndreaP.

Houbová omáčka nebo-li houbovka patří mezi klasiku české kuchyně.

Potřebujeme :

  • 1 l hovězího vývaru
  • 1 miska nakrajených hřibů
  • 1 žloutek
  • 1 cibule
  • 3 bobkové listy
  • 6 kuliček nového koření
  • podle chuti ocet nebo citronová šťáva
  • sůl

Na zahuštění:

  • 1/4 l kysané smetany
  • 4 lžíce hladké mouky

Do vývaru dáme vařit nakrájenou cibuli a koření. Vařte asi 15 minut, pak vývar přeceďte a do čistého vývaru přidejte hřiby nakrájené na větší kousky. Vařte tak dlouho, dokud nezměknou (cca 15 minut).

Z mouky a smetany umíchejte hladké těstíčko a po částech jej vlijte do vývaru. Stále míchejte, aby omáčka nevytekla z hrnce a dobře se zavařila.

Když je asi za 15 minut hotová, zjemníme ji rozšlehaným žloutkem. Pak omáčku dochuťte octem a solí.

Podávejte s houskovými knedlíky.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip