Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Jarní kopřivová polévka

Jarní kopřivová polévka

13.4.2018 - AndreaP.

Kopřiva se používá při nemocech kloubů, při krvácení z dásní, chudokrevnosti (anémie). Dá se také používat v kuchyni jako špenát. Kopřiva neobsahuje kyselinu šťavelovou, pro kterou je špenát při některých onemocněních a poruchách nevhodný. Nejvhodnější pro využití v kuchyni jsou mladé rostliny sbírané brzy na jaře. Dále se Kopřiva dvoudomá může používat při onemocnění bronchitidou, cukrovkou, akné, nežidech a vyrážce. Kopřiva dvoudomá též podporuje tvorbu mateřského mléka.

Na kopřivovou polévku potřebujeme :

  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 hrsti kopřiv
  • 50g másla
  • 3 lžíce mouky
  • petrželku
  • sůl
  • pepř
  • kmín

 

Očištěné brambory, cibuli a česnek drobně pokrájíme a dáme vařit do 1 1/4 l osolené vody spolu s kořením. Mezitím opražíme nasucho dorůžova mouku. Když jsou brambory téměř měkké, zahustíme polévku opraženou moukou. Povaříme a přidáme oprané a drobně nasekané kopřivy. Necháme přejít varem a nakonec do zhoustlé polévky přidáme máslo a petrželku. Podle chuti můžeme dokořeníme polévkovým kořením.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip