Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Makový mazanec ze špaldové mouky

Makový mazanec ze špaldové mouky

21.3.2018 - AndreaP.

Těšíte se na tradiční velikonoční pečení, všechnu tu vůni a jarní atmosféru kolem?

Makový mazanec ze špaldové mouky


Ingredience:

  • 300 g celozrnné špaldové mouky
  • 300 g bílé pšeničné mouky
  • 100 g přírodního třtinového cukru
  • 120 g másla
  • 3 žloutky
  • 40 g droždí
  • 200 ml mléka nebo rýžového lískooříškového nápoje
  • 60 g hrozinek
  • Citrónová kůra, nebo citrónový cukr
  • muškátový oříšek
  • 50 g Lískových ořechů celých
  • 50 g Modrého máku
  • sůl

 

Postup:

Do 3 lžic vlažného mléka či rostlinného nápoje rozmícháme 1 lžíci cukru, 1 lžíci mouky, rozdrobíme droždí a na teplém místě necháme vzejít kvásek.

Mouku smícháme s cukrem, přidáme rozšlehané žloutky, do nichž jsme vmíchali špetku soli. Potom přidáme špetku nastrouhaného muškátového oříšku a kůru z poloviny chemicky neošetřeného citrónu, nebo citrónový cukr. Přilijeme kvásek, rozpuštěné máslo a vypracujeme tužší těsto. Při zpracování těsta přidáváme mléko či rýžový nápoj postupně dle potřeby. Těsto přikryjeme a necháme vykynout.

Do vykynutého těsta zapracujeme opláchnuté rozinky, hrubě nasekané lískové oříšky a mák. Potom těsto rozdělíme na polovinu, vytvarujeme 2 bochánky, které potřeme rozšlehaným bílkem a posypeme mákem. Vrcholy mazanců nařízneme do kříže a pečeme ve středně vyhřáté troubě asi 45 minut.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip