Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Sýrové fondue

Sýrové fondue

13.9.2017 - AndreaP.

Původ starobylého sýrového fondue není úplně vyjasněn - jak Švýcarsko, tak i Savojsko si dělají nároky na vynález pokrmu se staletou tradicí. Faktem je, že jak švýcarští, tak i francouzští alpští pastýři žili po většinu roku v odloučení od okolního světa. K základním potravinám, které si mohli sami vyrábět, patřil chléb a sýr, takže k vynálezu sýrové fondue nebylo daleko.

Podle jiných legend fondue vynalezli mniši, kteří v době půstu nesměli požívat pevné pokrmy, tedy ani sýr, avšak v roztavené formě ho požívat směli, aniž by tím porušili zákaz.

Potřebujeme :

  • 250 g taveného chesteru
  • 4 trojúhelníčky smetanového taveného sýra
  • 125 ml bílého vína
  • česneková sůl
  • bílý pepř

 

 

Tavený chester a  trojúhelníčky smetanového taveného sýra nakrájíme na kousky. 125 ml bílého vína uvedeme do varu ve fonduové nádobě na plotýnce, postupně přidáváme sýr a rozpuštíme ho na mírném ohni (NEVAŘÍME!) za stálého míchání, až vznikne hladká, krémová omáčka. Omáčku okořeníme česnekovou solí a mletým pepřem. Fondue udržujeme horké na ohřívači.

Přílohy: opečené toasty, ovoce nebo zelenina v sladkokyselém nálevu 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip