Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Kapustnica se sušenými švestkami

Kapustnica se sušenými švestkami

28.11.2016 - redakce Babinet.cz

Na první pohled je kysané zelí obyčejná potravina, ale ve skutečnosti má na lidský organismus přímo zázračné účinky. Je to důležitý zdroj vitamínů, pomáhá při hubnutí a má blahodárný vliv na trávení. Obsahuje látky podporující zdravý spánek a zbavují tělo únavy.

Udělejte si s námi Kapustnici se sušenými švestkami

Ingredience:

Kysané zelí Znojmia 300 g

Cibule 2 ks

Stroužek česneku 5 ks

Černý pepř celý 5 kuliček

Bobkový list 2 ks

Houby sušené 1 hrst

Mletá paprika sladká 1 lžíce

Uzené vepřové plecko 250 g

Brambory 2 ks

Švestky sušené 60 g

Nové koření 3 kuličky

Klobása 1 ks

Máslo 20 g

Obtížnost                    začátečník

Počet porcí                 6

Doba vaření                90 minut

Postup:

Houby předem namočte a sušené švestky propláchněte horkou vodou.

Uzené pečlivě omyjte a dejte s kořením vařit do studené vody. Po 15 minutách přidejte brambory nakrájené na kostičky. Vařte je do změknutí a teprve potom přidejte scezené kysané zelí. Vodu ze zelí zatím uchovejte pro případné dochucení.

Přidejte scezené houby, česnek i sušené švestky a vařte zhruba tři čtvrtě hodiny. Pak vyjměte maso a nakrájejte ho na kousky.

V rendlíku nechte rozpustit máslo a krátce na něm nechte rozvonět sladkou papriku. Vmíchejte zpátky do polévky. Přidejte nakájené uzené a kolečka klobásy a vařte ještě asi 15 minut.

Hotovou polévku dochuťte solí a pepřem. Můžete jí také dodat říz lákem ze zelí.

TIP: Brambory je potřeba dát vařit ještě před přidáním zelí – v kyselém prostředí by už nezměkly. Pokud máte rádi opravdu husté polévky, můžete kapustnicu zahustit moukou. Přidejte ji k máslu a připravte paprikovou jíšku.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip