Babinet.cz  /  Recepty  /  Mezinárodní  /  Zapečený kapr (maďarský recept)

Zapečený kapr (maďarský recept)

14.10.2016 - redakce Babinet.cz

V Čechách se začal kapr chovat v 11. až 12. století s příchodem církevních řádů a stal se typickým postním pokrmem. V době rybníkářů Jakuba Krčína z Jelčan a Štěpánka Netolického (15.–16. století) se kapr dostal takřka na každý stůl. V současné době se opět dostává do popředí zájmu kuchařů, a to především díky jeho skvělé chuti a významu pro lidské zdraví. Kapří maso je nutričně hodnotné, v trávicím traktu člověka je rychle a snadno stráveno za 2–3 hodiny, protože obsahuje krátká svalová vlákna. Hlavní výživovou složkou masa kapra jsou bílkoviny. Ve 100 g masa kapra je obsaženo 17,6 g/100 g masa plnohodnotných bílkovin, které jsou svým složením srovnatelné s masem jatečních zvířat.

Na 4 porce potřebujeme:

  • ½ kapra s kůží nakrájeného na porce
  • 20 g oleje a 40 g strouhanky na pekáček
  • 80 g cibule
  • sladkou papriku
  • 800 g brambor
  • sůl, pepř,
  • 200 ml smetany
  • 120 ml kysané smetany

Postup: Pekáček vymažeme tukem a vysypeme strouhankou. Přidáme porce kapra, které jsme několikrát nařízli, osolili, opepřili. Do řezů kapra dáme plátky cibule a posypeme sladkou paprikou. Kolem porcí kapra naskládáme plátky brambor (asi ½ cm silné), osolíme a dáme na 30 minut péct do rozehřáté trouby. Poté zalijeme

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

směsí smetany a kysané smetany a ještě necháme zapéct.

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz