Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Babiččiny střapačky se zelím

Babiččiny střapačky se zelím

30.8.2016 - AndreaP.

Jídlo mého dětství, vždy jsem dychtivě chodila kolem plotny, když je babička připravovala, stála na špičkách, aby mi nic neuteklo a v okamžiku, kdy se vůně zelí a slaniny linula celým domem, jsem se už hnala ke stolu s tím, že mám hrozný hlad. Je to jídlo, které k nám zavítalo ze slovenské kuchyně - taková obdoba halušek. Je to jídlo pochopitelně velmi vydatné a syté, ale proč občas nezhřešit?  Takže dnešní recept pro ty, co mají rádi nostalgii a babiččinu kuchyni jako takovou.

Potřebujeme :

  • 750 g brambor
  • 150 g hladké a 150 g hrubé mouky
  • sůl
  • pepř
  • 300 g kysaného zellí
  • 1 velká cibule
  • 50 g sádla
  • 50 g slaniny
  • ocet
  • cukr

Oškrábané a omyté brambory nastrouháme na jemném struhadle, část vody slijeme, přidáme sůl, pepř a hladkou i hrubou mouku. Vypracujeme těsto, dáme je na prkénko a krájíme malé noky. Ty vhazujeme do vroucí, mírně osolené vody. Občas zamícháme, aby se strapačky nepřichytily ke dnu. Vaříme asi 6 minut.

Usmažíme cibulku, přidáme do ní nadrobno nakrájené kysané zelí, zalijeme vodou a dusíme doměkka. Zelí podle chuti dosolíe, dochutíme octem a kostkou cukru. Hotové promícháme s vařenými okapanými strapačkami. Jednotlivé porce sypeme na kostičky nakrájenou, roztavenou slaninou.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz