Babinet.cz  /  Recepty  /  Rozhovory  /  AUDIO: Povídání s autorkami kuchařky Sladká první republika

AUDIO: Povídání s autorkami kuchařky Sladká první republika

31.7.2016 - redakce Babinet.cz

České sladkosti jsou světově unikátní. Kynuté, lité, plněné či tvarohové koláče, kremrole, rakvičky, nadýchané řezy i úctyhodné bábovky. Bezlepkové dezerty, sladké i slané pečivo k čaji, dorty z kaštanové mouky i krupičky.... To vše se peklo a samozřejmě i s chutí jedlo za první republiky. Sladké tuzemské dědictví se rozhodly oživit gastronomické novinářky Kristina Šemberová a Eva Všetíčková a posbíraly jedinečné recepty na české sladkosti z let 1918–1938. Objevily zapomenuté poklady, neobvyklé kombinace surovin i postupy a výsledkem je kolekce více než 100 nejzajímavějších receptů.  Recepty doplňují i dobové reálie z kuchyně a představení prvorepublikových surovin včetně rad, aby se pečivo podařilo.

Kuchařka dezertů Sladká první republika obsahuje pět tematických kapitol - moučníky, koláče, zákusky, dorty a pečivo k čaji - obsahuje 116 lákavých a originálních receptů.  Úvodní část přehledně shrnuje rady a tipy k pečení a jak jednotlivá těsta nejlépe připravit.

Jedinečné recepty autorky posbíraly v dobových kuchařkách a ručně psaných sešitcích. „Každý moučník jsme nejprve upekly přesně podle návodu, a pak jsme ho upravovaly na dnešní chutě. Dříve bývaly moučníky a koláče mnohem sladší a sušší, těsto převažovalo nad náplní,“ vysvětluje Kristina Šemberová.

Jednotlivé kapitoly spojují texty o dobových reáliích, o tehdejších surovinách, přípravě jídel, organizaci kuchyně, slavných kuchařkách a vyhlášených kavárnách. „Chtěly jsme ukázat, jaké dobroty dokázaly připravit babičky našich babiček. Co si budeme povídat, pekly skvěle,“ doplňuje Eva Všetíčková.

Obě autorky spojuje kromě několikaletého přátelství také zájem o českou gastronomii. Té prvorepublikové se Kristina Šemberová věnovala ve své diplomové a rigorózní práci a pravidelně o ní píše a uveřejňuje dobové pokrmy na facebooku Retrovaření a webu www.retrovareni.eu.

Food stylistka Petra Frýdlová při pečení spotřebovala asi 800 vajec, 40 kg mouky značky Pro-Bio, 30 kg Korunního cukru a 10 kg másla, ostatní suroviny ani nepočítala.

AUDIO: Co Šárce Málkové o kuchařce sladkostí řekly obě autorky?

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip