Babinet.cz  /  Recepty  /  Grilujeme  /  Barbecue zvané banánové

Barbecue zvané banánové

14.7.2016 - AndreaP.

Znovuobjevení zapomenutého receptu na netradiční grilované banány udalo jasný směr víkendové grilovačky, přesněji jejího vyvrcholení. Grilované banány v kabátku (lehce rumové) zněly tak báječně, že o výsledku nebylo pochyb.  Tedy až do chvíle, kdy se banány začaly podávat. Připojeným obrázkem se v žádném případě nenechejte ovlivnit, kdo ochutnal, nechce jinak! Nejdříve si uveďme původní recept.

Grilované banány v kabátku (lehce rumové)

  • 8 banánů
  • 115 g másla
  • 115 g hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 125 ml rumu
  • 150 ml smetany

 

Máslo zahřejte s cukrem, skořicí a rumem. Vařte na mírném ohni za občasného míchání, dokud omáčka nezhoustne.

Přidejte smetanu, promíchejte a odstavte z ohně.

NEOLOUPANÉ banány dejte na gril a grilujte dokud slupka nezčerná a začne praskat. Nechte mírně vychladnout a takto upravené banány podávejte s miskou omáčky. Banán si každý sám loupe a namáčí v rumové omáčce.

PRAKTICKÉ POZNÁMKY

Se zásobou hnědého cukru, skořice či rumu to ve skromných podmínkách horské chaty bylo odpovídající = na bodě mrazu. Asi tak podobně, jako začátkem května po ránu ukazovala rtuť teploměru. Základní ingredienci - tropické banány - se však sehnat podařilo, i když se zrovna tyto kousky neřadily mezi nejzralejší. Fantazie spuštěná na půl obrátky pak celý recept překroutila a jako omáčku navrhla vanilkový pudink. Myšlenka v zásadě dobrá. Zralost banánů se však ukázala jako zásadní faktor, rozhodující o tenké linii, jejíž překročení bez okolků udělá z banánů zeleninu. Podávané banány tak postrádaly jakoukoliv vazbu na svoji obvyklou slaďoučkou chuť a hodily by se spíše jako skvělá zeleninová příloha k dobře propečenému masu. Celý moučníkový chod pak zachraňoval vanilkový puding, kterého naštěstí bylo dost.

Ke grilování banánu "v kabátku", ve slupce chcete-li, doporučujeme na základě uvedeného experimentu následující:

  • volte banány zralejší, pěkně žluťoučké a slaďoučké
  • nelekněte se stupně zčernání banánů, skutečně by měly být "na uhel" a začít praskat viz. obrázek
  • než se na hotové banány vrhnete, nechejte je chviličku vychladnout, snadněji se s nimi pak manipuluje a jsou i chutnější
  • banány během grilování otáčejte
  • banán si každý host loupe sám
  • připravenou omáčku podávejte v samostatné misce (přilijete-li ji na talířek k ještě neoloupanému banánu, hosté budou mít co dělat, aby si s loupáním banánu poradili a přitom se v omáčce nevymáchali)
  • zvolit můžete i kombinovanou variantu - banány neoloupete, ale aspoň je podélně a ještě napůl rozříznete, pokapete citronovou šťávou, posypete trochou skořice a hnědého cukru, zabalíte do alobalu a na grilu opečete asi 3 minutky. Podávat je můžete samotné nebo se zmrzlinou. Zbavíte se tak starostí s omáčkou.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip