Babinet.cz  /  Recepty  /  Grilujeme  /  Jogurtová inspirace na gril

Jogurtová inspirace na gril

28.6.2016 - AndreaP.

Pokud si občas dáte k snídani jogurt, věřte, že jeho využití je mnohem bohatší. Inspirujte se recepty na zdravé zahradní grilování, kde se v hlavní roli představí bílý jogurt .

KUŘECÍ PALIČKY V JOGURTOVÉ MARINÁDĚ

45 min, 4 porce, hlavní jídlo

Marináda z jogurtu je jednoduchý trik, díky kterému zůstane maso po naložení krásně měkké a křehké.

Na přípravu jogurtové marinády potřebujete:

  • 500 g Selského bílého jogurtu Hollandia
  • 12 ks kuřecích paliček
  • čerstvé bylinky
  • koření dle chuti (indické, tzatziky či grilovací)
  • 2 stroužky česneku
  • sůl a olivový olej

Ideálně jeden den před hodováním začněte s přípravou marinády, jejímž základem je bílý jogurt Hollandia. Do jogurtu vmíchejte koření, nadrcený česnek, sůl a pepř. Variace koření je zcela individuální. Nakonec přidejte lžíci olivového oleje. S kořením opravdu nešetřete, jogurt celkově zjemňuje chuť.

Kuřecí paličky naložte do marinády s čerstvými bylinkami. Maso nechte odpočívat v lednici, alespoň přes noc.

TIP

Jako přílohu zvolte zeleninový salát, například z ledového salátu, rukoly, ředkviček, cherry rajčátek s čerstvou bazalkou. Zakápněte citrónem a panenským olivovým olejem, osolte a opepřete.

POMAZÁNKA Z JOGURTU je i skvělým dipem

20 min, 4 porce, chuťovka

Přijdou k vám přátelé a vy chcete rychle vykouzlit drobné pohoštění z věcí, které máte běžně doma? Bylinková a česneková pomazánka nikdy nezklame.

Ingredience, které budete potřebovat:

  • 200 g Selského bílého jogurtu Hollandia
  • 200 g tvarohu nebo lučiny
  • 3 stroužky česneku
  • bylinky (bazalka, rozmarýn, petržel, pažitka)
  • sůl
  • pepř
  • 150 g strouhaného polotvrdého sýra.

Pomazánka z jogurtu je jednoduchá a hlavně si ji připravíte během chvilky. Základem je dobrý bílý jogurt. Ideální poměr jogurt – lučina nebo tvaroh – je půl na půl a přidejte strouhaný sýr.

Dále přimíchejte pepř a sůl dle chuti a máte hotový základ pomazánky. Nyní se můžete rozhodnout, zda polovinu dochutíte prolisovaným česnekem a druhou polovinu nadrobno nasekanými čerstvými bylinkami.

TIP

Pokud můžete pomazánku připravovat s předstihem, je to lepší, protože se česnek a bylinky rozleží a lépe vynikne jejich chuť. Místo pečiva využijte pomazánku jako dip k pokrájené zelenině (mrkev, celer, salátová okurka) či k tortillovým lupínkům.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip