Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Kachna s dušeným pórkem, brokolicí a restovanou cibulí

Kachna s dušeným pórkem, brokolicí a restovanou cibulí

19.6.2016 - AndreaP.

Přinášíme vám další zdravý recept vhodný i pro menší děti.

Ingredience:

  • 1 vykuchaná kachna
  • 2 cibule
  • 1 velký pórek (bílá i zelená část)
  • asi 500 g koncových částí brokolice
  • asi 4 lžičky drceného kmínu (nejlépe čerstvě doma nadrceného)
  • nerafinovaná mořská sůl s mořskými řasami (dle potřeby, lze i zcela vynechat)
  • 4 lžíce kvalitního oleje (sezamový, řepkový, dle výběru)
  • kysané zelí
  • listy hlávkového salátu
  • 1 červená řepa (čerstvě uvařená nebo zavařená)
  • asi 2 l vroucí vody

 

Postup:

Kachnu zvnějšku i zevnitř nasolíme, okořeníme drceným kmínem (nejlépe čerstvě doma nadrceným), přemístíme do pečicí nádoby, podlijeme malým množstvím vroucí vody (asi do poloviny těla kachny), vložíme do vyhřáté trouby a pečeme při 180 °C asi 2 hodiny. V polovině pečení kachnu obrátíme a podle potřeby znovu podlijeme vroucí vodou.

Červenou řepu nakrájíme na kostky, vložíme do vroucí vody a vaříme doměkka přibližně hodinu (nebo použijeme zavařenou červenou řepu). Cibuli nakrájíme na lupínky, pórek na kolečka, koncové části brokolice nakrájíme na menší kousky.

Na pánvi rozehřejeme olej, přidáme nakrájenou cibuli, osolíme a orestujeme. K orestované cibuli přidáme nakrájenou brokolici a pórek, krátce orestujeme, podlijeme malým množstvím vody a dusíme pod poklicí zhruba 15 minut, dokud zelenina nezměkne.

Upečenou kachnu naporcujeme nůžkami na drůbež a servírujeme s kvašeným zelím, listy hlávkového salátu a čerstvě uvařenou červenou řepou (nebo zavařenou).

„„VARIANTA PRO KOJENCE A MALÉ DĚTI:

  • Kojencům do jednoho roku kachní maso uvaříme nebo podusíme bez soli a bez kmínu.
  • Kojencům do jednoho roku červenou řepu nedáváme.
  • Kojencům do jednoho roku cibuli nerestujeme, nesolíme, ale podusíme ji spolu s ostatní zeleninou v malém množství vody, před podáváním podle potřeb rozmačkáme vidličkou nebo propasírujeme přes sítko.
  • Kojencům do jednoho roku nedáváme kvašené zelí ani listy hlávkového salátu.
  • Dětem od jednoho roku připravujeme pokrm stejně jako v receptu, ale solíme a kořeníme jen mírně.

..................................................................................................................................................

čerpáno z knihy

Zdravá výživa pro celou rodinu - Kuchařka dnešní doby - Martina Kasalová

Jíst zdravě v průběhu celého dne, jednoduše připravit skvělé jídlo z dostupných surovin, na kterém si pochutná celá rodina včetně nejmenších dětí, v tom vám pomůže tato moderní a elegantní kuchařka, kterou budete chtít mít dennodenně po ruce.

Kuchařka Zdravá výživa pro celou rodinu je nepřehlédnutelnou výjimkou v rozbouřeném moři informací týkajících se způsobu stravování. Sto osmdesát rozmanitých receptů splňuje současně kritéria pro makrobiotickou, bezlepkovou a diabetickou stravu, inspiraci zde najdou i ti, kdo trpí alergií na bílkoviny kravského mléka. Jednotlivé recepty jsou připraveny tak, aby jejich základy byly použitelné také pro děti od kojeneckého věku.

Knihu si zamilujete pro její přehlednost, jednoduchost a jasný otisk autorčiných osobních zkušeností. Najdete v ní recepty na ranní zeleninové polévky, ranní kaše, polední polévky a hlavní jídla a také obecné zásady vaření jednotlivých složek potravy, respektované západní vědou a zároveň inspirované principy východních kultur.

formát: 21x21
rozsah: 240 stran
prodejní cena včetně DPH: 399 Kč

www.grada.cz

 

 

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz