Babinet.cz  /  Recepty  /  Polévky, omáčky a zálivky  /  Špaldovo-ovesná polévka s dýňovými semínky

Špaldovo-ovesná polévka s dýňovými semínky

14.6.2016 - AndreaP.

Přinášíme vám zdravou verzi polévky, kterou lze mírnou úpravou připravit i velmi malým dětem.

Ingredience:

  • 100 g důkladně opraného zrna pšenice špaldy namočeného přes noc v 750 ml vody
  • nerafinovaná mořská sůl s mořskými řasami (kojencům nesolíme)
  • 2 lžíce kvalitního oleje (sezamový, řepkový apod.)
  • asi 4 lžíce jemných ovesných vloček s klíčky
  • 2 lžíce lněného semínka
  • asi 50 g dýňových semínek

 

Postup:

Opraná lněná semínka vložíme do hrnce (kojencům do prvního roku semena nedáváme, malým dětem nebo pro lepší stravitelnost i dospělým je částečně roztlučeme v hmoždíři nebo použijeme mixér), zrno pšenice špaldy přendáme i s namáčecí vodou do hrnce ke lněnému semínku. Osolíme nerafinovanou mořskou solí s mořskými řasami (kojencům nesolíme). Pomalu vaříme na mírném plameni úplně doměkka asi 50 minut (kojencům minimálně 60 minut a uvařená zrna rozmixujeme). Asi 10 minut před koncem varu přidáme dvě lžíce kvalitního oleje (sezamový, řepkový apod.) a přibližně čtyři lžíce jemných ovesných vloček s klíčky, krátce povaříme, vypneme, přikryjeme poklicí a necháme dojít.

Dýňová semínka důkladně opereme a krátce orestujeme na pánvi. Pražíme, dokud se nezačnou nafukovat a vydávat praskavé zvuky. Jednotlivé porce hotové kaše posypeme opraženými dýňovými semínky (malým dětem do tří let dýňová semínka nedáváme z důvodu rizika vdechnutí).

*************************************************************************************************

čerpáno z knihy

Zdravá výživa pro celou rodinu - Kuchařka dnešní doby - Martina Kasalová

Jíst zdravě v průběhu celého dne, jednoduše připravit skvělé jídlo z dostupných surovin, na kterém si pochutná celá rodina včetně nejmenších dětí, v tom vám pomůže tato moderní a elegantní kuchařka, kterou budete chtít mít dennodenně po ruce.

Kuchařka Zdravá výživa pro celou rodinu je nepřehlédnutelnou výjimkou v rozbouřeném moři informací týkajících se způsobu stravování. Sto osmdesát rozmanitých receptů splňuje současně kritéria pro makrobiotickou, bezlepkovou a diabetickou stravu, inspiraci zde najdou i ti, kdo trpí alergií na bílkoviny kravského mléka. Jednotlivé recepty jsou připraveny tak, aby jejich základy byly použitelné také pro děti od kojeneckého věku.

Knihu si zamilujete pro její přehlednost, jednoduchost a jasný otisk autorčiných osobních zkušeností. Najdete v ní recepty na ranní zeleninové polévky, ranní kaše, polední polévky a hlavní jídla a také obecné zásady vaření jednotlivých složek potravy, respektované západní vědou a zároveň inspirované principy východních kultur.

formát: 21x21
rozsah: 240 stran
prodejní cena včetně DPH: 399 Kč

www.grada.cz

 

 

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip