Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Mandlová jablka s jogurtem po turecku

Mandlová jablka s jogurtem po turecku

23.4.2023 - redakce Babinet.cz

V dnešním receptu zabrousíme daleko za naše hranice a připravíme si tento jednoduchý dezert. Recept je pro 6 osob.

foto / Veruska

Potřebujeme :

  • 1/3 šálku mandlových lupínků
  • 24 hřebíčků
  • 6 středních jablek
  • 2/3 šálku krystalového cukru
  • 1 šálek vody
  • 1/2 šálku smetanového bílého jogurtu
  • pár kapek mandlové esence (mandlové aroma)

 

Mandle rozsypte do mělkého pekáčku z varného skla a opečte je při 180 stupních Celsia po dobu 8 - 10 minut, dokud nezezlátnou (nebo nechejte mandle zhnědnout, pokud je máte takto rádi).

Jablka oloupejte a zbavte jádřinců. Do každého jablka zapíchněte nahoru dokola čtyři hřebíčky.

Ve velké hluboké pánvi (nebo v hrnci) smíchejte vodu s cukrem a přiveďte na prudkém plameni k varu. Vařte za občasného míchání, dokud se cukr nerozpustí. Do směsi postavte jablka, zmírněte plamen na minimum a vařte asi 15 minut, dokud jablka nezměknou. Během vaření jablka několikrát sirupem podlijte.

Smíchejte bílý jogurt s kapkami mandlové esence. Jablka dejte na talíř, do středu nalijte jogurt s mandlovou esencí, posypte mandlovými lupínky, polijte sirupem a podávejte teplé nebo při pokojové teplotě.

(reedice)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz