Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Velikonoce - svátky jara

Velikonoce - svátky jara

29.2.2016 - AndreaP.

Velikonoce patří k nejvýznamnějším křesťanským svátkům. Jsou oslavou zmrtvýchvstání Ježíše Krista, ke kterému podle křesťanské víry došlo třetího dne po jeho ukřižování. Jsou to svátky jara, které oslavují probouzení přírody, její plodnost, naději a lásku. Velikonoční zvyky a tradice se lišily vesnici od vesnice a dřív probíhaly během velikonočního období, které trvalo šest neděl. Jejich úkolem bylo zbavit se všeho starého, očistit domácnost i tělo od chorob, připravit se na znovuzrození přírody. Velikonoce jsou svátkem pohyblivým, který připadá každý rok na jiné datum – na neděli následující po prvním jarním úplňku. Pokud první jarní úplněk připadne na neděli, slaví se Velikonoce až další neděli. Pondělí velikonoční podle těchto pravidel tak může připadnout na den v rozmezí od 23. března do 26. dubna. Mlékárna Valašské Meziříčí, tradiční výrobce čerstvých mléčných a kysaných výrobků, přináší několik tipů, jak obohatit letošní Velikonoční stůl.

Velikonoční neděle (Boží hod velikonoční) je největším svátkem celého liturgického roku. Jedly se pokrmy posvěcené v kostele a každý, kdo do domácnosti přišel, musel být takovým jídlem obdarován. Hospodář odnášel na zahradu, na pole a do studně kousek svěceného mazance, vejce a vína, aby měl hojnost ovoce, obilí a měl vždy dobrou vodu. Rolníci nechávali na polích svěcené kočičky a křížky,“ uvádí Mgr. Radoslav VLK, Ph.D., Mendelova univerzita v Brně. „Pondělí Velikonoční (28. 3. 2016) je pro většinu z nás spojeno s novodobými oslavami Velikonoc a praktikováním tradičních zvyků. Dnes je nejoblíbenějším dnem hlavně mužů. V tento den se mělo darovat červené vejce a dívka měla být vyšlehána, aby byla celý rok zdravá. Pondělí velikonoční nebo také „červené“ je ve znamení tolik očekáváného koledování, pomlázky, šmigrustu, buďačky, mrskútu atd., kdy chodí chlapci s pomlázkami (tatary, březovými větvičkami, jalovcovou větvičkou) vyšlehat, vymrskat děvčata. V mnoha vesnicích se již od ranních hodin číhávalo na děvčata, když šla z kostela. Na Valašsku zase ráno mládenci polévali děvčata vodou. Hospodář na Pondělí velikonoční „našupal“ všem děvčatům v rodině pomlázkou, aby byli po celý rok zdravé a čilé. Odpoledne pak patřilo dětem. Za vesnicí bylo vždy živo, protože se tam hrály různé hry o vajíčka. A večer pak patřil mládeži už odrostlejší, která se účastnila zábavy při muzice v sále hospody,“ dodává Radoslav Vlk.

K Velikonocům patří i slavností jídlo a my jsme rádi, že naše produkty při pečení velikonočních pokrmů lze využít,“ říká Zdeněk Bukovjan Sales&Marketing Manager Mlékárny Valašské Meziříčí.  „Pro naše zákazníky jsme připravili recepty za použití Kysané smetany a Bílého jogurtu z Valašska, které svým složením a chutí dodají pokrmům ještě lahodnější chuť,“ dodává Zdeněk Bukovjan.

Produkty Mlékárny Valašské Meziříčí se vyznačují dlouholetou tradicí, vysokou kvalitou a výbornou chutí. Lze je využít při pečení lahodných moučníků, ale také ve studené kuchyni např. do pomazánek, salátů apod. Najdete je ve všech sítích maloobchodu v České republice.

A jaké recepty na vás teda čekají?

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

MadlaJ
1.3.2016 18:29

můj komentář

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz