Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Boží milosti

Boží milosti

1.2.2019 - AndreaP.

Boží milosti je tradiční masopustní pečivo, které bylo pamlskem pro promrzlé účastníky maškarních průvodů a zapíjelo se slivovičkou.

Suroviny:

  • 200 g hladké mouky
  • 1 lžička prášku do pečiva
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • trochu citrónové nastrouhané kůry
  • 30 g rozpuštěného másla
  • 4 lžíce Čerstvého mléka polotučného z Valašska nebo Čerstvé smetany ke šlehání z Valašska
  • 1 lžíce rumu
  • 2 žloutky
  • olej nebo sádlo na smažení (přepuštěné máslo je nejlepší)
  • moučkový cukr na obalení
  • trochu hladké mouky na vyvalování

 

Postup:

Ze všech ingrediencí vypracujeme lesklé a vláčné těsto, které se nechytá vařečky. Aby se boží milosti pěkně nafoukly, musíme si s těstem trochu pohrát, a když je vypracované, necháme ho v chladu pod fólií alespoň půl hodinky odpočinout.

Poté odkrajujeme kousky a ty vyválíme na pomoučeném vále pěkně tence. Pomocí radýlka nebo ostrého nože vykrajujeme různé tvary (kolečka, čtverce, obdélníky) a ty uprostřed čtyřikrát prořízneme, ale jenom tolik, abychom neprořízli i okraje. Ty musí zůstat netknuté. Pečeme ve vyšší pánvi hojně naplněné olejem a pořádně ho rozehřejeme. Dříve se smažilo na přepuštěném másle nebo vepřovém sádle - nejlépe břišním, ale boží milosti nebo koblihy smažené v hovězím loji byly prý božské.

Usmažené boží milosti osušíme papírovým ubrouskem a ještě horké obalujeme v moučkovém cukru. Jíme bez zbytečných odkladů, protože horké jsou jednoznačně nejlepší.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip