Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Masopustní brambory, aneb bramborová kaše jinak

Masopustní brambory, aneb bramborová kaše jinak

31.1.2016 - AndreaP.

Masopust je slavnostní období začínající po svátku Tří králů (6.ledna), kdy jeho konec je závislý na datu Velikonoc a končí tak v rozmezí od poloviny února do počátku března. Je to období zabíjaček, tudíž hojného hodování, veselí, tancovaček, ale často i svateb. Poté nastává dlouhý čtyřicetidenní půst.

Dnes si připravíme masopustní brambory. Proč masopustní? Jelikož tyto brambory podáváme právě k jelítkům, klobásám, opékané uzenině.

Potřebujeme :

  • 1 kg brambor
  • 300 g kyselejších jablek
  • bobkový list
  • celý pepř
  • sůl
  • ocet
  • cukr
  • 50 g slaniny
  • 20 g másla
  • cibule

 

Oloupané brambory uvaříme ve slané vodě spolu s kořením. Asi 10 minut před dovařením přidáme oloupaná, překrájená jablka, ze kterých jsme odstranili jádřince.

Dovaříme, vyjmeme koření a slijeme. Ponecháme jen část vývaru, s nímž brambory a jablka ušleháme na jemnou kaši, kterou přichutíme octem a špetkou cukru.

Slaninu nakrájíme na kostičky, roztavíme na škvarečky, přidáme drobně nakrájenou cibuli a společně mírně osmahneme. Pak cibuli se slaninou vmícháme do kaše a podáváme. Dobrou chuť :-)

Chcete se o masopustu dozvědět více? Pak si nenechte ujít rozhovor s historikem Radoslavem Vlkem.

Další cenné. informace se pak dozvíte v článku k masopustu na Valašsku patří slivovice, frgály a klobásky.

(ilustrační fotografie - pixabay.com)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz