Babinet.cz  /  Recepty  /  Upečme si...  /  Čokoládové potěšení

Čokoládové potěšení

21.12.2015 - redakce Babinet.cz

Milujete čokoládu, ale nevíte, jak ji správně rozpouštět a pracovat s ní, abyste připravili lahodný čokoládový nápoj, vlastnoruční čokoládové pralinky, čokoládový krém nebo křupavé čokoládové sušenky?

KOKOSOVÉ TARTALETKY

TĚSTO NA TARTALETKY

Na 40 ks

  • 250 g másla

  • 125 g moučkového cukru

  • 2-3 žloutky (podle velikosti)

  • 2 g soli

  • 500 g hladké mouky

ČOKOLÁDOVÝ KRÉM

  • 500 g bílé čokolády

  • 300 ml smetany ke šlehání 33%

  • 160 g kokosového mléka

  • 100 g jemně mletého kokosu

  • Čerstvé maliny na ozdobu

  • 200 – 250 smetany ke šlehání 33%

ČOKOLÁDOVÉ LANÝŽE

Na 40 lanýžů

  • 200 ml smetany 33 %

  • 100 g másla

  • 20-40 g medu

  • 550 g mléčné čokolády

  • 50 ml whisky

  • 20 g hořkého kakaa na obalení

Lanýže nedávejte do chladničky, měly by se uchovávat na tmavém místě s teplotou 15-18 °C. Na světle mají totiž sklon oxidovat. Rozpouštění čokolády v mikrovlnné troubě představuje výborný způsob jak pro chuť, tak pro konzistenci konečného výsledku – oproti metodě vodní lázně, při které se může do čokolády dostat vlhkost. Pro dokonalý výsledek ozdobte lanýže čokoládovými hoblinkami nebo ústřižkem jedlého plátkového zlata.

ČOKOLÁDOVÝ VÁNOČNÍ NÁPOJ

Na 2 porce

  • 0,5 l čerstvého plnotučného mléka
    (ne trvanlivé)

  • 50 ml Amaretta

  • 60 g marcipánu

  • 85 g hořké 70% čokolády

Tmavá 70% čokoláda je pro tento recept ideální. Díky ní je nápoj trošičku hořký a tvoří vynikající kontrast s hořkosladkou ovocnou chutí a mandlovou vůní Amaretta. Jak poznáte, že je čokoláda kvalitní? Podle procenta obsahu kakaa v kakaovém másle, což je klíčový faktor pro určení intenzity čokoládové chuti. Čokoláda se považuje za kvalitní, pokud obsahuje alespoň 70 % kakaa. Tak vysoké procento kakaa vyžaduje nejen velmi kvalitní kakaové boby, ale také bohaté zkušenosti s jejich výběrem, mixováním, pražením, přepravou a temperováním. Tajemství totiž tkví v každé z těchto fází výrobního procesu čokolády.

TIP:

Recepty byly připravené pomocí mikrovlnné trouby Whirlpool MAX Chocolate, která má speciální programy pro práci s čokoládou. Díky nim můžete snadno rozpouštět čokoládu, připravovat horký nápoj nebo čokoládový krém a pečivo.

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz