Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Pečená cherry rajčátka

Pečená cherry rajčátka

4.9.2015 - AndreaP.

Rajčata - vytrvalá zelenina bylinného charakteru pěstovaná jako jednoletka pro dužnaté bobule. Není příliš náročná, dobře odolává chladu, lze proto pěstovat i v mírném podnebí, kde ovšem dosahuje menšího vzrůstu. Oblíbené je tedy i na českých zahrádkách.

Nezralé (zelené) plody rajčete mohou způsobit otravu organismu. Ty zralé jsou naopak bohaté na beta karoteny a vitamín C, v trochu menší míře obsahuje také vitamín B, lykopeny. Poslouží i jako zdroj chromu a draslíku. Z více než 90 % tvoří voda, cca 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin. Má vysoký podíl vláknin, naopak tuk neobsahuje téměř žádný.

Dnešní čtenářský recept obsahuje velmi oblíbená cherry rajčátka.

1/ otrháme, případně v obchodě zakoupíme, cherry rajčátka

2/ omyjeme a rozkrojíme na půlky

3/ na plechu si rozmícháme slunečnicový olej, bazalku, rozmarýn a česnek

4/ poukládáme cherry rajčátka nakrojenou částí nahoru

5/ dáme sušit do truby na 100 stupňů, dokud nebudou polousušené

 

Poté jen přendáme do pohárů a můžeme hodovat. Jsou vynikající i jen tak do salátu, nebo jako příloha.

Recept nám zaslala paní Stanislava Brežáková z Prahy 8. Děkujeme !

Máte i vy svůj netradiční, oblíbený či zajímavý recept? Podělte se s námi o něj a zašlete jej na adresu andrea.pastircakova@samisro.cz. Ty nejlepší a nejzajímavější zveřejníme. A pokud navíc rádi soutěžíte, sledujte naše tématická kola, kdy jsou recepty vždy zaměřeny na určitou surovinu či dané téma. Nejlepší poté odměníme věcnou cenou.

(ilustrační fotografie * zdroj Wikipedie)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip