Babinet.cz  /  Recepty  /  Bezmasá jídla  /  Vegetariánské tofu pochutnání

Vegetariánské tofu pochutnání

24.5.2019 - AndreaP.

V asijské kuchyni se tofu využívá ve slaných i sladkých jídlech a je ceněno především pro svou schopnost přejmout chuť ostatních použitých přísad. V Evropě a Americe je tófu spojeno především s vegetariánstvím a veganstvím, jelikož jej díky vysokému obsahu bílkovin lze použít jako náhražku masa.

Na vegetariánské pochutnání z tofu potřebujeme :

  • 250 g pevného tofu rozkrájeného na kostky
  • 3 lžíce sezamového oleje
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 čekanka nakrájená na nudličky
  • 3 mrkve nakrájené na tenká půl kolečka
  • 3 cm čerstvého zázvoru tence nakrájeného
  • 4 jarní cibulky nakrájená na tenká kolečka
  • 250 g hřibů - nejlépe zešikma nakrájených
  • 200 g fazolových lusků (můžou být i sterilované)
  • 100 g bambusových výhonků
  • špetku koriandru, drceného
  • sůl a pepř k dochucení

Marináda:

  • 3 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce suchého sherry
  • 2 stroužky česneku, prolisované
  • 1 lžička kurkumy
  • sůl a pepř

 

V misce si připravíme marinádu, zalijeme jí nakrájeným tofu a necháme marinovat v pokojové teplotě minimálně 15 minut. Poté scedíme marinádu a dáme ji stranou.

Ve woku, nebo na velké pánvi rozehřejeme sezamový a olivový olej, přidáme tofu a lehce osmahneme při velké teplotě 2-3 minuty. Tofu vyjmeme a pokládáme na ubrousek k okapání.

Do pánve přidáme mrkev, zázvor a koriandr, smažíme 2 minuty, přidáme hřiby a jarní cibulky, smažíme další 2 minuty, pak přidáme fazole, bambusové výhonky a čekanku, smažíme 1 minutu.

Přidáme tofu, zbylou marinádu a rychle vaříme, až se nám marináda vypaří. Dochutíme solí a pepřem.

(reedice * ilustrační fotografie)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip