Babinet.cz  /  Recepty  /  Zajímavosti a ostatní  /  Povstaňte, královna meruňka přichází

Povstaňte, královna meruňka přichází

4.7.2019 - redakce Babinet.cz

Vladař nechť budí respekt a uznání a obdařuje svůj lid radostí ze života. V ženské verzi panovníka pak budiž přidána také jemnost, krása a šarm. Připravme se na náležité uvítání, protože meruňka, královna ovoce, nás právě obdařila svojí přítomností.Jedinečná, přehnaně sladká a dráždivá vůně přezrálých meruněk mne už několik dní po ránu vítá na tržišti, kam si chodím pro čerstvé suroviny. Silné dopolední slunce, opírající se do vystavených plodů, vykonává své, a tak oranžové sametové klenoty dozrávají před očima a vydávají ze sebe to nejlepší, čím je příroda obdařila. Postupně a nekompromisně vytlačují jemnější a křehčí aroma jahod, na kterých jsem se letos díky suchu a slunečnému počasí vyřádila dosytnosti. "Nevybírejte si nazelenalé meruňky, ty doma nikdy plně nedozrají tak jako žlutě nebo oranžově zabarvené," promluví ke mně z ničeho nic sympatický prodavač v pokročilém důchodovém věku. Uvědomělejší stánkaři jakoby si chtěli, pomalu a nesměle, vybudovat svoji klientelu. "Vidíte tyhle zelené skvrny? Takovou meruňku použijte raději na vaření než k jídlu za syrova," dodal pohádkový prodávající dědeček. Postupně se dozvídám, že nejlepší je kupovat co nejzralejší, šťavnaté a poměrně měkké meruňky. Ty se však na větší vzdálenost špatně převážejí, a tak mimo pěstitelské oblasti máme sáhnout po pevných, masitých a dobře vybarvených plodech. Orientovat se také můžeme podle vůně, sametově hebké a také hladké kůže, dalších známkách čerstvosti a kvality ovoce. Unešena upřímností prodejce a přidanou hodnotou jeho rad jsem nakoupila dvakrát větší množství meruněk, než jsem původně měla v úmyslu a než zřejmě stačíme sníst v čerstvém stavu. Se slovy meruněk se nelekejme, na množství nehleďme jsem se svým zbrusu novým, rozměrným a přesto půvabným proutěným nákupním košíkem po francouzsku (rozumějte zavěšeným na předloktí a s kusy svěží zeleninové natě vyčnívajícími na obě strany) efektně odkráčela k domovu. Těm, kdo umí číst mezi řádky a kteří si pod dojmem, který jsem bezesporu zanechala na ostatní kupující, spíše než nedbalou eleganci představili můj doprovod, který čítal několik dětí ve věku od nula do sedmi let, z nichž třetí nejstarší usilovně, neúnavně a bez potřeby megafonu všem přítomným u každého stánku sdělovalo papat! toto papat!, blahopřeji k jejich schopnosti vnímat realitu.

Víte, že...?
* Meruňky, stejně jako jiné ovoce, bychom neměli bez újmy na chuti a vůni dávat do lednice. Pro plně nedozrálé plody to pak platí dvojnásob.
* Meruňky jsou výborným zdrojem vitamínu A, C, beta karotenu a draslíku. Sušené meruňky obsahují také dostatek vlákniny, pozor však na vysoký obsah kalorií
* V receptech volajících po broskvích nebo nektarinkách, jako jsou ovocné koláče, dorty, ovocná čatní můžete jako náhradu bez obav použít meruňky.
* V kombinaci s paprikami, cibulí a trochou kmínu dostanete netradiční salsu
* Meruňkový kompot báječně chutná se zmrzlinou, tvarohem nebo sýrem cottage cheese, můžete z něj udělat také výborný mléčný i nemléčný koktejl.
* Meruňky se poprvé objevily v Číně před zhruba čtyřmi tisíci lety. Odtud si našly cestu přes Perskou říši ke Středozemnímu moři, kde se zdatně rozšířily.

Přiznejme si upřímně, že vařit s něčím tak dokonalým, jako jsou meruňky, není nikterak složité. Samy o sobě, se svojí pikantní a sladkou chutí, nepotřebují nijak vylepšovat. Přesto se pod jejich kůží, kterou by jim mohlo závidět kdejaké nemluvně, skrývá dužina schopná tak lahodných chuťových kombinací, které meruňky na jejich piedestalu zásluh posunují ještě výše. Zkuste třeba nemravně snadný a neméně chutný crumble s ořechy nebo meruňkovou žemlovku se zakysanou smetanou a dostanete se do transu; proč se však omezovat - také zázvor, mandle, karamel, kokos, med, víno nebo vanilkový pudink projevují oranžovému pokladu víc než pouhou náklonnost. Experimentálněji založené povahy nechť také zkusí pečené jehněčí s meruňkami nebo alespoň meruňkovou omáčku k masu, meruňky se dobře ve slané variantě snoubí s kmínem, kari kořením, muškátovým oříškem, cibulí, česnekem, bazalkou, estragonem, rýží i kuskusem. Pokud však máte známého, který vás se zlomyslností zahalenou v hábitu přátelské velkorysosti obdaruje košem nezdravě nazelenalých, tvrdých a trpkých přebytků, které předtím, než se zkazí, nikdy nedozrají, nezoufejte a volné místo v popelnici ponechte pro věci, které tam skutečně patří. Věnujte jim hodinu svého času, byť by se vám zdálo, že za to nestojí. Z většiny udělejte nepříliš sladký kompot a ze zbytku trochu džemu. Kompot pak používejte v rozmixované podobě jako náhradu oleje při pečení moučníků a džem stejně, jako kterýkoli jiný. A až se vás ten darebák při další návštěvě zeptá, z čeho jste upekli tak báječně vláčný a aromatický chlebíček, případně proč je to bezé tak dobré, už vás napadá, co odpovíte? Vřelé letní pozdravy všem a v posledně zmiňované záležitosti pak také zcela zvláštní díky mé nevlastní tchýni.

  • Meruňkový crumble
  • 600g meruněk, 80g másla, 100g hladké mouky, 100g moučkového cukru, 30g sekaných oříšků nebo mandlíMeruňky omyjeme, rozpůlíme a vypeckujeme. Každou půlku ještě podélně rozpůlíme a vzniklé čtvrtky naskládáme do zapékací misky. Z másla, mouky a cukru připravíme drobenku, do které na závěr zapracujeme ořechy. Drobenkou posypeme meruňky a v troubě předehřáté na 200°C zapékáme asi 30 minut, dokud povrch nezhnědne a meruňky nezačnou bublat. Podáváme nejlépe teplé.

  • Žemlovka s meruňkami a kysanou smetanou
  • 8 rohlíků, 6 dcl mléka, 2 vejce, 100-150 g cukru, 1 meruňkový kompot (750 ml), 1 kysaná smetana (nebo měkký tvaroh), trochu másla na vymazání pekáčku Troubu předehřejeme na 180°C. Rohlíky nakrájíme na šikmé plátky. V misce smícháme mléko, vejce a cukr. Postupně v této směsi namáčíme asi polovinu rohlíkových plátků a poklademe jimi dno máslem vymazaného pekáčku. Na ně pak přijdou okapané kompotované meruňky, které potřeme kysanou smetanou. Nakonec znovu vrstvíme namáčené rohlíky. Pečeme zhruba 40 minut dozlatova.

  • Meruňková nádivka
  • 50 g sušených meruněk, 4 plátky bílého toustového chleba, 50 g lískových oříšků, 2 lžíce řeřichy Oříšky nasekáme v kuchyňském robotu. Meruňky vložíme do rendlíku, zalijeme studenou vodou a přivedeme k varu. Slijeme a osušíme a s chlebem a řeřichou přidáme k oříškům. Společně znovu krátce necháme rozsekat robotem. Používáme jako nádivku do prostoru mezi kůži a prsa kuřete.

    Vyzkoušejte také meruńkový řez!

    Vaše názory

    Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

    Vložit komentář

    Další recepty

    Náš tip