Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Knedlíky ovocné kynuté - sladká klasika!

Knedlíky ovocné kynuté - sladká klasika!

17.6.2015 - redakce Babinet.cz

Těsto:

  • 3,5 hrnku polohrubé mouky
  • 1 polévková lžíce droždí
  • 1,5 hrnku vlažného mléka
  • 1 lžička cukru
  • 1 vejce pokojové teploty
  • sůl

 

Na posypání:

  • moučkový cukr
  • tvaroh na strouhání,
  • smetana nebo máslo - čtěte náš tip pod receptem!

 

Náplň:

  • jakékoliv ovoce nebo zavařenina - čerstvé meruňky
  • jahody
  • třešně
  • višně
  • švestky (300 až 320 g)
  • borůvky (0,5 l)

Do vlažného mléka přidáme lžičku cukru, rozdrobíme droždí, posypeme troškou hladké mouky a necháme vzejít kvásek - asi 30 minut. Mouku, sůl a vejce smícháme s kváskem a vypracujeme těsto, které se nebude lepit na stěny mísy (v případě potřeby přidáme ještě trochu polohrubé mouky). Zakryjeme utěrkou a necháme na teplém místě vykynout. Z těsta utvoříme knedlíky, které plníme buď ovocem nebo zavařeninou. Vaříme ve vroucí vodě pod pokličkou asi 5 minut (podle velikosti knedlíků). Obrátíme je a vaříme odkryté ještě 3 minuty. Po vyjmutí knedlíky propíchneme vidličkou, aby z nich vyšla pára.
Posypeme strouhaným tvarohem (kdo má rád klidně i obvyklým plnotučným tvarohem), moučkovým cukrem a polijeme smetanou nebo rozehřátým tukem. K posypání poslouží tvaroh na strouhání, moučkový cukr a rozpuštěné máslo. Výborný je také krém namíchaný z měkkého tvarohu, mléka a moučkového cukru (viz. obrázek) - v poměru, jaký vám vyhovuje. Nebo zkuste použít tvaroh se smetanou prodávaný ve vaničce. Nakonec můžete knedlíky polít trochou javorového sirupu.
Pozn.: hrnkem se rozumí obvyklý hrníček na čaj o obsahu 2,5 dl.

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz