Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Lilkové ragů s libečkem

Lilkové ragů s libečkem

17.6.2015 - AndreaP.

Libeček - vytrvalá aromatická bylina pocházející z Přední Asie, kterou znali už obyvatelé starověkého Řecka a Říma. V současné době se pěstuje na zahrádkách jako koření. Ke gastronomii se využívají všechny její části. Listy jako koření do polévek, omáček, salátů, do pečení. Plody do nakládané zeleniny i některých druhů pečiva. Oddenky lze kandovat. Působí silně močopudně - je součástí čajových směsí, proto by libeček ve větším množství neměl konzumovat ten, kdo má potíže s ledvinami. Odstraňuje plynatost a zlepšuje trávení.

Na lilkové ragů potřebujeme :

  • 3 lilky
  • 4 rajčata
  • 4 papriky
  • 4 polévkové lžíce oleje
  • 1 cibule
  • stroužek česneku
  • nadrobno posekaný list libečku
  • sůl
  • pepř
  • nastrouhaný sýr
  • máslo

 

Lilky, rajčata a papriku oloupeme, očistíme a nakrájíme nadrobno. Rovněž cibuli nakrájíme nadrobno, přidáme rozetřený česnek a na rozpáleném oleji opražíme. Přidáme zeleninu, sůl, pepř, nadrobno posekaný libeček a necháme na mírném ohni dusit asi 10-15 minut. Směs poté dáme do ohnivzdorné mísy, posypeme sýrem, pokapeme máslem a necháme zapéct do zlatohněda. Podáváme s chlebem.

(ilustrační fotografie * zdroj Wikipedie * čerpáno z knihy Rostliny v léčbě, kuchyni a kosmetice)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz