Babinet.cz  /  Recepty  /  Masa a vnitřnosti  /  Krůtí smotanečky nacpané k prasknutí

Krůtí smotanečky nacpané k prasknutí

24.2.2019 - AndreaP.

Chřest lékařský, lidově též „špargl“, je druh jednoděložné rostliny z čeledi chřestovité. Jemnou chuť chřestu si naši předkové vychutnávali už před naším letopočtem, ale zároveň jej díky jeho vlastnostem (zejména močopudným, tj. diuretickým) užívali jako lék. Za první zmínku o této zelenině můžeme považovat její zobrazení na fresce z doby 3000 let před naším letopočtem, na níž je obětována egyptským bohům. První, kdo popsal účinky této zeleniny jako ozdravné a pročišťující, byl ve druhém století n. l. antický lékař Galén.

A my si z jeho pomocí připravíme recept od Lenky Požárové zveřejněný v knize Což takhle dát si ... chřest.

Potřebujeme (pro 4 osoby)  :

  • 200 g těstovin
  • 4 ks krůtích prsíček (po 200 g)
  • 450 g oloupaného chřestu (asi 16 stonků)
  • 6 vrchovatých lžiček kremžské horčice
  • pepř
  • sůl
  • olej
  • řeřicha na ozdobu

 

Těstoviny uvařte podle návodu. Krůtí prsíčka naklepejte, osolte a opepřete. Každý plátek potřete po jedné straně vrchovatou lžičkou kremžské hořčice. Odkrojte spodní část stonků (v délce asi 3-4 cm) a použijte např. do polévky. Vždy 4 stonky chřestu položte kolmo na plátek masa, srolujte do závitku a ovažte nití. Smotanečky opečte naprudko ze všech stran na oleji. Poté podlijte 150 ml vody a přikryté duste asi 15 minut na mírném ohni, občas je obraťte. Maso vyjměte na talíře a odstraňte nitě. Do omáčky z dušení vmíchejte zbylé 2 lžičky hořčice, případně ji zřeďte dle potřeby vodou, a smotanečky jí polijte. Podávejte s těstovinami a ozdobte řeřichou.

Bezmasá varianta: Místo krůtích prsíček zabalte chřest do spařeného zelného či mangoldového listu.

(zdroj : Wikipedie)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz