Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Velikonoční čokoládové lanýže

Velikonoční čokoládové lanýže

2.4.2015 - AndreaP.

Na startu pomyslného chutného velikonočního závodu se nečekaně objevily malé, sladké objekty aspirující na letošní vítěze. Delikátní čokoládové lanýže uspokojí nejeden mlsný jazýček kdykoliv. Ale právě o Velikonocích můžou posloužit jako skutečně sváteční zpestření... pro vás i pro děti.

  • Velikonoční čokoládové lanýže

Hmota:

  • 1/8 l smetany ke šlehání (100 ml)
  • 100 g mléčné a 100 g hořké čokolády
  • 40 g mletých lískových ořechů
  • 1 lžíce holandského kakaa
  • 3 lžíce rumu (pro děti můžete nahradit rum ovocnou šťávou)

Na obalení:

  • holandské kakao
  • sezamová semínka nebo drcené piškoty
  • případně nasekanou hořkou čokoládu

 

  • papírové košíčky


Smetanu v hrnci krátce povaříme a potom odstavíme. Rozdrobíme čokoládu a za stálého míchání ji ve smetaně rozpustíme. Hmotu necháme při pokojové teplotě chvíli vychladnout.

Mezitím mleté lískové oříšky opražíme bez tuku na rozehřáté teflonové pánvi (asi 2 minuty), dáme na talíř a necháme vychladnout.

Oříšky s kakaem a rumem vmícháme do čokoládovo-smetanové hmoty a v ledničce necháme ztuhnout nejméně 1 hodinu. Po vychlazení z hmoty lžičkou nabíráme kuličky libovolné velikosti (optimální je zhruba velikost ořechu), rukama rychle vytvarujeme kuličky (vajíčka), které okamžitě vyválíme v kakau, sezamových semínkách nebo v drcených piškotech a umístíme do papírových košíčků. Pralinky uchováváme v chladu!

Místo lískových oříšků zkuste použít mleté vlašské ořechy. Zkrátit přípravu si můžete vynecháním pražení. Piškoty lehce nadrtíte s použitím hmoždíře.

(reedice)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip