Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Vaječná pomazánka dle Marie Janků Sandtnerové

Vaječná pomazánka dle Marie Janků Sandtnerové

1.4.2015 - AndreaP.

"Na pomazánky a obložené chlebíčky krájíme buď dlouhou bílou žemli nebo chléb na tenké krajíčky, nebo vykrájíme chlebíčky (bílou žemli) na 1/2 až 1 cm silně a překrájíme je buď na trojúhelníčky, čtverečky, obdélníčky a podobně. Nakrájené chlebíčky jsou nejchutnější, opečeme-li je na rozpáleném másle po obou stranách. Dlouhou žemli si doma upečeme nebo jí koupíme u pekaře" .... tolik úvodní citace samotné autorky Marie Janků Sandtnerové v kuchařce Lahůdková kuchyně - příprava studených lahůdkových pokrmů v domácnosti,  kterou vydala těsně po druhé světové válce v roce 1945, aby jak sama uvádí, splnila slib daný hospodyňkám již před válkou.

A jelikož máme Pašijový týden, který je mimo jiné ve znamení vajec, vybírám z tého historické kuchařky recept na vaječnou pomazánku, která jistě obohatí nejeden snídaňový stůl. Recept zcela ponechávám v původním znění.

Potřebujeme :

  • 3 dkg másla
  • 5 vajec
  • sůl
  • 5 lžic husté majonézy
  • 1 kávová lžička pažitky

 

V kastrole na rozpáleném másle umícháme vejce, když zhoustnou, osolíme a dáme vychladnouti. Bílou dlouhou žemli nebo chlebovou šišku úhledně nakrájíme, lehce opečeme, potřeme vychladlými vejci, polijeme hustou majonézou a posypeme sekanou pažitkou.

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip