Babinet.cz  /  Magazín  /  Zdraví  /  Úhlavní nepřátelé zubů a co na ně platí

Úhlavní nepřátelé zubů a co na ně platí

9.3.2015 - redakce Babinet.cz

Abyste mohli proti nepříteli nasadit účinné zbraně a vybudovat důmyslnou obranu, musíte ho nejprve poznat. To samé platí při péči o zuby. Přinášíme přehled potravin a návyků, kterých bychom se měli vyvarovat, pokud nechceme mít zuby jak noty na buben. Nezapomeňte, že i potraviny významně ovlivňují zdraví zubů a jejich vzhled.

Když se cukry změní v kyselinu

Složení potravin, jejich pořadí, množství, ale i četnost jejich konzumace jsou pro stav našeho chrupu zcela zásadní. Čím více a častěji sacharidy, tedy cukry v jídle, konzumujeme, tím spíš nám hrozí snížení pH v ústní dutině. „Právě metabolická přeměna cukrů z potravy na kyseliny způsobuje pokles pH v ústech, a tím dochází k rozpouštění minerálů zubní skloviny,“ říká doc. MUDr. Romana Koberová Ivančaková, CSc. z královéhradecké stomatologické kliniky LFUK a FN. Oslabený zub je pak náchylnější ke vzniku kazu. Nepřítelem nejsou jen cukry, ale i kyseliny. Například citrusy jako limetky a grepy, které jsou bohatým zdrojem vitaminu C, jsou pro zuby díky kyselosti hotovou pohromou. Překvapivě okamžité čištění zubů po jídle bohatém na kyseliny není dobrou volbou. Měli bychom dát šanci slinám snížit kyselost v ústech, jinak s kartáčkem napácháme víc škody, než užitku.

Omezte sycené nápoje a pozor na záludné brčko

Udržovat dostatečný pitný režim dá mnohým zabrat. Proto prokládáme nebo zcela nahrazujeme čistou kohoutkovou vodu různými džusy, ovocnými či zeleninovými šťávami nebo sycenými nápoji. Myslíte si, že taková light verze coly a limonád bez cukru vaše zuby neohrozí? Omyl. Opět to není jen o cukru, ale o obsažené kyselině citronové, nebo fosforečné, která může poškodit sklovinu. Chcete-li kyselé prostředí zneutralizovat, vypijte sklenici čisté vody a džusy/limonády pijte příležitostně jen k jídlu. Vyhněte se také brčkům a jiným dávkovačům zpomalujícím průtok tekutiny. Díky nim pijeme pomaleji a delší dobu. Jiné nápoje, jako například víno, mohou kromě obsažených kyselin ohrozit zuby i z estetického hlediska. Červené víno obsahuje třísloviny (tanin), které zuby nehezky zabarvují. Ostatně tanin je obsažen i v černých čajích.

Aby jídla nebyly plné zuby

Sladké vám nic neříká, ale po slaných chipsech a krekrech byste se utloukli? Špatná zpráva pro vaše zuby. „Škroby ve slaných pochutinách často škodí více, než jednoduché cukry. Nebezpečím je i lepivá kašovitá hmota, která se vytvoří rozkousáním pochutin. Ta velmi dobře ulpívá na stoličkách, okolo dásní a v mezizubních prostorech,“ doplňuje Romana Koberová Ivančaková. Čím lepivější potrava, tím k odstranění usazenin potřebujeme více času, a proto je i větší riziko vzniku zubního kazu. Demineralizaci ovlivňují i škroby obsažené například v rýži, hranolkách, těstovinách, hamburgerech nebo bílém pečivu. Omezit je můžeme i kuchyňskou úpravou na způsob al dente – na skus. Pamatujme, rozvařenější příloha má i vyšší glykemický index.

Záchrana i pro začínající zubní kaz

Pokud se budete držet zásady všeho s mírou a budete provádět správnou pravidelnou ústní hygienu, není se čeho bát. I v případě počínajícího zubního kazu, který se projevuje křídově bílou skvrnou, není třeba panikařit. Vše záleží na důslednosti péče a doplnění čištění o aplikaci gelu s vysokou koncentrací aminfluoridů a fluoridu sodného. Jedná se o léčivý přípravek, který je k dostání v lékárnách bez lékařského předpisu a nanáší se jedenkrát týdně. Zubní sklovina sama o sobě je schopna odolat demineralizaci a slabým kyselinám, má to však jeden háček, a to čas. Zub může být vůči kazu odolný, ale nesmí se nacházet v rizikovém prostředí dlouho a často. Čistit zuby dvakrát denně je tedy hygienické minimum.

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz