Babinet.cz  /  Magazín  /  Cestování  /  Stravujte se zdravě i při cestování vlaky Českých drah

Stravujte se zdravě i při cestování vlaky Českých drah

26.2.2015 - redakce Babinet.cz

Zimní menu jídelních vozů a bistrovozů ve vlacích Českých drah navrhli šéfkuchaři Československého svazu kuchařů v Praze jako lehké a racionální s důrazem na zdravou a nízkokalorickou stravu. Navíc je nově u všech pokrmů uvedena jejich nutriční hodnota a obsah možných alergenů. Zákazníci se tak nemusejí sami pídit po hodnotách cukrů, tuků a bílkovin. Vyvážená a zdravá jídla ocení rodiče s dětmi i diabetici.

„Hosté jídelních vozů, kteří chtějí po vánočních svátcích shodit nějaké to přebytečné kilo, se s novou nabídkou svému novoročnímu předsevzetí nezpronevěří. To ale vůbec neznamená, že si nepochutnají,“ zdůrazňuje šéfkuchař a autor receptů Jaroslav Sapík. „Vsadili jsme na pestré kombinace surovin, nové chutě a vůně. Gurmáni tak určitě ocení loupanou plec s houbovou omáčkou nebo pečená husí prsíčka s kapustou.“ Nápadité jsou v zimní sezoně i přílohy. Tak třeba k loupané pleci jsou to krupicové knedlíčky se špenátem. „Před hlavním chodem bych doporučil ještě dýňovou polévku. V našich zemích není tak rozšířená, ale třeba v Rakousku patří k tradičním pokrmům. Věřím, že rakouští zákazníci railjetů si ji poručí už proto, aby ochutnali tu naši – českou,“ doplňuje šéfkuchař. Pokud má zákazník chuť jen na něco malého, připraví mu personál JLV těstovinový salát, nebo sendvič s lososem. Zimní oběd na palubě českých vlaků pak může završit sladkou tečkou v podobě vanilkové bábovky s kousky čokolády a rybízovou omáčkou.

Nutričně vyvážená jídla pro děti a pokrmy pro diabetiky

Zákazníci jídelních vozů a bistrovozů si mohou zvolit jídlo dle svých preferencí či zdravotních potřeb. Autoři jídelníčku pamatovali také na děti. „Plnohodnotná a pestrá strava je velmi důležitá pro správný fyzický i psychický vývoj dítěte, které prochází určitými stádii vývinu. Potřebu kvalitních pokrmů si naštěstí začínají rodiče uvědomovat čím dál více a určitě je potěší nabídka pokrmů obsahujících potřebné a důležité živiny, vitamíny a minerální látky,“ komentuje Ivana Bednářová Častvajová, výživová poradkyně, která se na skladbě jídel podílela. „Když teď svému dítěti ve vlaku objednáte celozrnný těstovinový salát se zeleninou a bylinkovým dresinkem nebo pappardele s tomaty, lilkem, cuketou, žampiony a parmazánem víte, že mu dáváte nutričně vyváženou a zdravou stravu. Nabídka ale obsahuje také doporučená jídla bez cukru pro diabetiky, jako jsou například plátky roastbeefu s čerstvým křenem a dijonskou majonézou.“

„Vše je připraveno z prvotřídních, čerstvých surovin, které nakupujeme primárně od domácích producentů. Dbáme na to, aby neobsahovaly zbytečnou chemii,“ uzavírá marketingový ředitel JLV, a.s., Jan Valeš. I díky tomu Gastronomický servis ve spojích ČD, a.s., pod názvem ČD Restaurant získal v lednu 2015 prestižní certifikát CEFF – Vaříme bez zbytečné chemie (www.ceff.info).


 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další z magazínu

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz