Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Chleboví šnečci s rajčaty a bazalkou

Chleboví šnečci s rajčaty a bazalkou

7.2.2015 - AndreaP.

Mladý slovenský kuchař a bývalý spolupracovník Jamieho Olivera, takto ve zkratce by se dal charakterizovat Marcel Ihnačák, jehož jméno jistě nemusím představovat, a který je autorem níže uvedeného receptu. Kniha, ze které tento recept pochází, a která je navíc doplněná o krásné celostránkové fotografie, jistě nadchne všechny přiznivce moderní kuchyně.

Na chlebové šnečky s račaty a bazalkou potřebujeme :

  • 400 g hladké mouky 00
  • 200 g hrubé mouky
  • 1 lžička soli
  • 400 ml vlažné vody
  • 20 g droždí

 

Na povrch :

  • 150 g loupaných nasekaných rajčat z konzervy
  • lístky z 1 svazku bazalky, nasekané
  • sůl a čerstvě mletý pepř
  • olivový olej na pokapání

 

Troubu předehřejeme na 240 stupňů Celsia. Do velké mísy dáme všechny ingredience na těsto a uhněteme elastické těsto. Přikryjeme ho utěrkou a necháme asi 30 minut kynout na teplém místě. Vykynuté těsto dáme na pomoučenou pracovní desku a vyválíme plát silný 5 mm. Nakrájíme ho na pruhy široké 10 cm. Tyto pásy potřeme rajčaty, posypeme bazalkou, solí a pepřem. Potom je svineme po délce na dlouhý váleček a nakrájíme na rolky silné 3 cm.

Rolky narovnáme na plech vytřený olejem a vysypaný moukou. Přikryjeme je utěrkou nebo potravinovou fólií a necháme na teplém místě kynout asi 45 minut, nebo dokud nezdvojnásobí svůj objem.

Nakynuté rolky potom vložíme do trouby a pečeme asi 12 minut dozlatova. Po upečení je pokapeme olivovým olejem a necháme vychladnout.

S výjimkou olivového oleje je to stejné těsto jako na focacciu.

 

Marcel Ihnačák : Radost vařit

Mladý slovenský kuchař Marcel Ihnačák chtěl touto kuchařkou oslovit hlavně mladé lidi a dodat jim odvahu začít vařit: "Chtěl bych odstranit strach z vaření, který lidem občas svazuje ruce a brání jim v tom, aby si osvojili kuchařské umění, jinak dostupné všem." Ve 12 kapitolách je množství receptů - moderních, jednoduchých, ale i složitějších a nápaditých, které využívají nejen obvyklé, ale také netradiční suroviny, jež se stále častěji objevují na našem trhu.

Slovart, 248 stran, 499 Kč

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip