Babinet.cz  /  Recepty  /  Česká národní  /  Rajská omáčka Anuše Kejřové

Rajská omáčka Anuše Kejřové

24.8.2020 - AndreaP.

Jedná se o recept téměř sto let starý, což znamená, že je to recept, podle kterého vařívaly i naše babičky. Už to samo o sobě je jistě zárukou kvality. Jistě se mnou mnozí budete souhlasit, že babiččina kuchyň, to je to, co se nám často vybaví při slově "dětství".

S Anuší Kejřovou se zde v receptech budete zcela jistě setkávat častěji. Chceme-li totiž pátrat a zabývat se historickými recepty našich (pra)babiček, nelze tuto ženu, často přirovnávanou k novodobé Rettigové, vynechat. Anuše Kejřová byla majitelkou koncesované školy kuchařské a učitelka vaření na dívčí měšťanské škole. Byla také autorkou kuchařských knih, kdy nejznámější je "Úsporná kuchařka" s podtitulem "Zlatá kniha malé domácnosti".

A my si dneska podle této vyjímečné ženy připravíme rajskou omáčku.Recept vám přináším v původním znění. Pod receptem pak přidám pár svých postřehů, co já sama při zkoušení této omáčky udělala stejně a co jinak.

  • Rajská omáčka :

Zapěníme na lžíci másla půl malé jemně nasekané cibulky, přidáme k tomu 3 kostky cukru, 1 bobkový list, štipku dymiánu, 4 nová koření, 8 pepřů, 1 hřebíček a kousek skořice. Na 3/4 litrový hrneček omáčky dáme 5 rajských jablíček a necháme je dusiti na té cibulce až jsou jak povidla. Nalijeme na ně slabé polévky a polovinu vody a necháme povařiti s 2 lžícemi jíšky, na sádle připravené. Povařenou omáčku sítem prolisujeme, přidáme 2-3 lžíce octa, osolíme a podle chuti upravíme. Místo jíšky můžeme jí také zahustiti 4-5 lžícemi kyselé smetany, do níž rozkverláme vrchovatou lžíci mouky. Povaříme.

  • Tolik Anuše Kejřová a teď mé postřehy :

Stejně jako Anuše Kejřová jsem na másle zpěnila malou cibulku, přidala veškeré výše popsané koření, vyjma celé skořice, kdy jsem dala dala klasicky mletou (nešetřila jsem s ní, dělá tam skvělou chuť) a také jsem dala více cukru než autorka. Místo rajských jablíček vcelku jsem pro urychlení použila pasírovaná rajčata běžně dostupná v obchodě.  Nechala jsem povařit, dle potřeby pak naředila vodou. Omáčku jsem pak nepasírovala, ale vyndala jsem koření a omáčku rozmixovala ponorným mixérem. Na zahuštění jsem použila variantu jíšky. A pak už jen zbývá dle vlastní chuti dochutit. Musím říct, že tato rajská omáčka nám opravdu chutnala !

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip