Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Fazolové lusky a tuňák

Fazolové lusky a tuňák

1.2.2015 - AndreaP.

Máme tady neděli a tak jsem zde se slibovaným pokračováním našeho mini-seriálu o fazolových luscích. Jak už bylo v minulém díle naznačeno, dnes to budou rovnou dva recepty, kde hlavní slovo mimo již zmiňované fazolové lusky bude mít také tuňák. Tak pojďme rovnou na slíbené recepty.

1. Salát s tuňákem, zelenými fazolkami a mátou

  • 2 konzervy tuňáka (např. Rio Mare v olivovém oleji)
  • 1 hlávka pevného římského salátu
  • 400 g fazolí
  • velká snítka čerstvé máty
  • 2 vejce
  • extra panenský olivový olej
  • sůl

Odkrojte konce fazolek a vařte fazolky ve vroucí osolené vodě. Poté fazolky namočte do studené vody, aby zachovaly krásnou zelenou barvu a osušte je. Ve vařící vodě vařte vejce natvrdo asi 8 minut, oloupejte je a nakrájejte je na drobné kousky. Nakrájejte římský salát na proužky. Dochuťte salát kapkou oleje, špetkou soli a naservírujte na talíře. Přidejte okapaného tuňáka a fazolky a pak dozdobte vařeným vejcem a mátou. Ihned servírujte.

2. Salát z fazolových lusků a z tuňáka

  • 5 lžic octa
  • 5 lžic oleje
  • 1 lžička sekané petrželky
  • 20 g cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 50 g tuňáka v oleji
  • 500 g zelených fazolek
  • sůl
  • mletý pepř
  • několik lístků bazalky
  • několik lístků čerstvé majoránky

Do salátové mísy nalijeme ocet s olejem a do něho vložíme směs posekané majoránky, bazalky a petrželové natě. Cibuli drobně nakrájíme, zabalíme do pláténka a na okamžik ponoříme do horké vody a potom ji hodně vymačkáme. Vložíme ji do mísy, současně přidáme i utřený česnek, nakrájeného tuňáka, uvařené a ještě horké fazolové lusky a vše osolíme, opepříme, dobře promícháme a necháme v chladu uležet.

Tip na závěr :

  • Víte, jaká úprava zelených fazolek se považuje za nejjednodušší, je už z dob našich babiček, a přitom je velmi oblíbená a vyhledávaná? Jsou to klasické zelené fazolky se strouhankou. A jak na ně? Fazolové lusky podusíme ve vodě do změknutí, poté osolíme. Mezitím si na pánvi na trošce másla orestujeme strouhanku. Zcezené fazolky pak posypeme strouhankou a podáváme.

Tímto receptem také končíme náš mini-seriál o této zelenině a věříme, že cíl, kterým bylo ukázat vám, že je to zelenina neprávem opomíjená, byl alespoň z části naplněn.

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip