Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Citrusy v hrnci

Citrusy v hrnci

30.1.2015 - AndreaP.

Citrusy v hrnci je volné pokračování článku lahodné pomelo a jeho menší kolegové, ve kterém jsme se zaměřili zásadně na historii citrusů, nutriční hodnoty, rady pro nákupy a další fakta. Tento článek bude naproti tomu zcela zaměřen na recepty. Ve všech níže uvedených receptech má citrus jako takový své místo. Začínáme ...

Pomerančové olivy

  • 1 lžíce olivového oleje
  • 1 stroužek česneku
  • kůra z 1 pomeranče
  • 1/4 lžičky drcených chilli papriček
  • 110 g černých oliv
  • semínka kmínu

Do mísy nalijte olivový olej, vmíchejte oloupaný a nasekaný stroužek česneku a strouhanou pomerančovou kůru. Přidejte chilli a černé olivy. Promíchejte, aby se olivy olejem obalily.

Čokoládovo-pomerančový kuskus

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 4 lžičky kakaa holandského typu
  • 2 lusky vanilky
  • 6 lžiček cukru krupice
  • 300 g kuskusu
  • 2 pomeranče

Mléko, kakao, rozpůlené vanilkové lusky se semínky a cukr dejte do rendlíku a na mírném plameni zahřejte. Přidejte kuskus a vařte 8-10 minut, dokud se všechna tekutina nevsákne. Vyjměte vanilkový lusk a vyhoďte jej. Kuskus servírujte na talíři ozdobený kousky oloupaného pomeranče.

Jablečné koblihy s tvarohem

  • 4 vejce
  • 60 g másla
  • 150 g pískového cukru
  • 1/4 lžičky soli
  • 1 citron
  • 500 g hladké mouky
  • kostka droždí
  • 500 g tvarohu
  • 300 g na kostičky nakrájených jablek
  • tuk na smažení

Ušleháme do pěny vejce, máslo a pískový cukr. Přidáme sůl, kůru a šťávu z jednoho citronu, hladkou mouku, kostku droždí a tvarohu. Vymísíme hladké těsto a necháme 30 minut kynout. Poté přidáme na kostičky nakrájená jablka. Smažíme do zlatohněda. Horké koblihy obalujeme v moučkovém cukru.

Kysané zelí s ovocem a dýňovými semínky

  • 1 sáček kysaného bílého zelí
  • 1 velký pomeranč
  • 1 jablko
  • dýňová semínka
  • tekutý med

Z kysaného zelí vymačkejte šťávu a zelí dejte do salátové mísy, přidejte oloupaný a na kousky nakrájený pomeranč a na kostičky nakrájené jablko. Přisypte hrst dýňových semínek. Promíchejte. Podávejte na talíři polité dvěma lžičkami tekutého medu. Tip : Místo medu můžete použít bylinkový sirup.

Citrónové palačinky

  • 2 žloutky
  • 2 lžíce cukru
  • 16 lžic mléka
  • 16 lžic hladké mouky
  • špetka soli
  • olej na smažení
  • citrón
  • moučkový cukr

Ze žloutků, cukru, mléka, hladké mouky a soli vymícháme hladké těsto, které necháme nejméně 3 hodiny odpočinout. Palačinky usmažíme na tuku, hotové pokapeme citronovou šťávou a mírně pocukrujeme.

 

 

 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip