Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Krajové speciality - Jihočeský kraj/1.díl

Krajové speciality - Jihočeský kraj/1.díl

26.1.2015 - AndreaP.

Malebný Jihočeský kraj (do 30.května 2001 Budějovický kraj) je vymezen územím osmi okresů - České Budějovice, Český Krumlov, Jindřichův Hradec, Pelhřimov, Písek, Prachatice, Strakonice a Tábor. Sídlem kraje je statutární město České Budějovice. Krajina Jihočeského kraje je známa řadou rybníků a malebných vesnic. Největším chráněným přírodním územím tohoto kraje je národní park Šumava.

Pokud se chceme zabývat krajovými specialitami tohoto kraje jako takovými, pak je podstatná oblast zemědělství. Zemědělství Jihočeského kraje se v rostlinné výrobě orientuje na pěstování obilovin, olejnin (řepka olejka), brambor a ovoce (třeš, jablka, rybíz, švestky). V živočišné výrobě je významný chov skotu, drůbeže a prasat. Dlouholetou tradici má v Jihočeském kraji pochopitelně rybníkářství. Chov ryb  na  25 000 ha vodních ploch představuje polovinu produkce v rámci celé České republiky.

Pokud se podíváme na tradiční jídla našich (pra)předků, tak historie tohoto kraje je natolik obsáhlá, že jen velmi těžko se dá popsat pár slovy. Zcela jistě se odvíjejí od toho, co bylo lidem nejvíce dostupné. V prvé řadě to byly, s ohledem na již výše napsané, brambory (šlejšky, cmunda, drbáky, kočičák a další), obiloviny, zelí a luštěniny. Základem stravy byl nezbytný chléb. Velmi oblíbené bylo také sušené ovoce. V jídelníčku pochopitelně nechyběly ryby, jelikož maso z ryb bylo považováno za levnou potravinu a byla proto dostupná i chudým lidem.  Mezi další dostupná jídla pak patřily různé kaše, houby v různé úpravě, nezbytné polévky (bramboračka, kulajda, prdelačka, hrachová, kyselá a další).  Názvy jako římovští hadi, měchura, hnětýnky či vopečák nás zase přivádí do kategorie, tzv. moučných jídel.

A teď si pojďme alespoň pár receptů na Jihočeské pochoutky představit.

Jako úplně první zde uvedu recept, který zaslala naše uživatelka carpediem, které tímto moc děkuji. Společně s ní si připravíme ...

Borůvkový žahour

  • 250 g borůvek
  • 150 ml mléka nebo smetany
  • máslo
  • 3 lžíce Solamylu nebo vanilkového pudinku
  • 3 lžíce vody
  • 2 lžíce cukru (může být i vanilkový)
  • skořice

Omyté borůvky vložíme do hrnce, přidáme máslo, cukr, skořici a vodu. Přivedeme k varu a vaříme, dokud se borůvky nerozvaří. Následne přilijeme smetanu nebo mléko, ve kterém jsme rozmíchali pudink nebo Solamyl a ještě krátce povaříme. Žahourem z borůvek poléváme ovocné knedlíky nebo lívance (nejlepší je na tvarohovo-krupicových nocích).

A u borůvek ještě chvíli zůstaneme, čeká nás totiž recept na

Jáhelník s borůvkami

  • 1 litr mléka
  • 1/4 kg jahel
  • špetka soli
  • 4 lžíce cukru
  • 4 dkg másla
  • borůvková povidla

Třikrát spařené jáhly zavaříme do mléka a uvaříme na hustou kaši. Podle potřeby jí osladíme a omastíme. Pak dáme do vymazaného pekáče vrstvu husté kaše, na ní natřeme borůvková povidla, nahoru dáme opět kaši, vše omastíme a dáme zapéci. Upečený jáhelník nakrájíme na čtverce, podáváme teplý pocukrovaný a k němu zvlášť rozpuštěné máslo.

I níže uvedený recept pochází od uživatelky carpediem, tentokrát to bude ...

Cmunda

  • 500 g brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 3 vejce
  • 1/2 droždí
  • 50 ml vody
  • 30 g sušených hub
  • 25 g česneku
  • 1 polévková lžíce cukru krupice
  • majoránka
  • drcený kmín
  • sůl
  • pepř
  • sádlo
  • strouhanka

Z droždí, vlažné vody, cukru a hrsti mouky si připravíme kvásek. Brambory oloupeme a nastrouháme najemno. Vložíme je do větší mísy, přidáme mouku, žloutky a kvásek. Dle chuti přidáme sůl, pepř, majoránku, kmín, česnek a sušené houby. Do těsta nakonec vmícháme ušlehaný sníh z bílků. Pekáč si vymažeme máslem, vysypeme strouhankou a nalijeme do něj těsto. Pečeme v předem vyhřáté troubě na 170 stupňů zhruba 45 minut.

Jihočeský brdlajs

Jedná se vlastně o v troubě dozlatova upečenou variantu kynutého bramboráku (viz výše - cmunda) se škvarečky. Proti kynutému ale toto těsto obsahuje mnohem více mouky a hlavně se nedává žádná majoránka. Jedná se vlastně o takovou bramborovou buchtu, kdy se podává buď samostatně, ale hodí se také jako příkrm k bramboračce a nebo jako příloha ke kyselému zelí.

Poslední recept první části putování Jihočeským krajem bude

Jihočeská kulajda (kudlanka)

  • 4-5 středních brambor
  • hrst sušených hub
  • 1/4 l kyselé smetany
  • 1 lžíce mouky
  • sůl
  • kopr
  • kmín

Do slané vody se solí a kmínem dáme vařit oloupané nakrájené brambory a houby. Když jsou brambory měkké, zatřepeme polévku kyselou smetanou s moukou a okořeníme koprem. Do hotové polévky můžeme každému přidat celé vajíčko.

Jihočeský kraj pochopitelně ještě neopouštíme, už teď se pro vás připravuje druhý díl, který bude plný receptů na zajímavé pochoutky tohoto malebného kraje.

 

Zdroje :

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz