Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Domikát

Domikát

20.1.2015 - AndreaP.

Domikát byl a je typickou valašskou specialitou. V některých místech byla známá také pod názvem syrnica. Jedná se vlastně o spojení polévky připravené z mléčných výrobků (a to buď z brynzy, tvarohu, kyselé smetany a mléka jako takového) a brambor, kdy se buď brambory oloupaly, uvařily a vkládaly do vařící polévky a nebo (za dob našich prababiček) se brambory uvařily ve slupce, takto upravené se pak v míse daly na stůl a každý stolovník si své brambory oloupal a k polévce je poté přikusoval. A jak se teda tento pokrm připravuje. Je to velmi jednoduché, my si dneska ukážeme návod na domikát z brynzy.

Potřebujeme

  • 250 g brynzy
  • 1/2 l mléka
  • 1 l vody
  • 500 g brambor
  • sůl
  • petrželka na dozdobení

Brynzu rozdrobíme do hrnce, lehce zalejeme vodou a dáme vařit. Po krátké chvilce varu dolijeme základ mlékem a povaříme. Pozor na přidávání koření a hlavně soli, brynza je sama o sobě dosti slaná, takže pokud je třeba přisolovat, tak až na konci varu a jen zlehka, ať polévku nepřesolíme.

Brambory oloupeme, nakrájíme je na malé kousky a uvaříme doměkka v druhém hrnci. Vodu slijeme. Těsně před podáváním polévky uvařené brambory rozdělíme na talíře, přelijeme je horkou polévkou a dozdobíme petrželkou.

Náš tip : během varu polévky přidejte 2 rozmačkané stroužky česneku, ať má polévka větší říz. V některých chalupách se k této polévce také podával opečený chleb nakrájený na kostičky a vložený do polévky společně s bramborami.

(ilustrační fotografie)

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Další recepty

Náš tip
  • Procvičte nejen pravopisná cvičení, diktáty, ale i kvízy, časté chyby, doplňovačky a vše, co pomůže ve výuce Vám nebo dětem na webu pravopisne.cz