Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Čočka nejen na Nový rok

Čočka nejen na Nový rok

31.12.2014 - AndreaP.

Čočka se řadí mezi luštěniny a pochází z Asie. Má vysoký obsah bílkovin, díky čemuž v mnoha částech světa tvoří podstatnou složku stravy. A jelikož tradice praví, že na novoročním stole by měla být čočka, přináším dva recepty už z dob našich babiček a prababiček.

Čočka na kyselo

  • 30 dkg čočky
  • sůl
  • 1 lžička octa
  • bobkový list
  • tymián
  • a) 1 lžíce sádla a 2 lžíce mouky
  • b) 1/4 l kyselé smetany a 1 lžíce mouky

Čočku přebereme a namočíme do čisté vody (vody nedáváme mnoho). Ve stejné vodě čočku na druhý den uvaříme spolu s bobkovým listem a tymiánem. Zatím nesolíme, nesolená čočka rychleji změkne. Když je čočka skoro měkká, okyselíme ji octem a až nakonec osolíme a zahustíme :

a) zlatou jíškou, kterou zalijeme nejlépe odvarem ze zeleniny

b) zátřepkou z kyselé smetany

Čočku na kyselo následně podáváme :

- samostatně omaštěnou jen zpěněnou cibulkou na slanině nebo škvarkách

- s přidáním sázeného vejce a salátu

- zatřepanou mlékem a s brambory

 

Čočkové opečenky

  • 1/4 kg čočky předem uvařené
  • 1-2 vejce
  • 2 brambory
  • 1 cibule
  • 4 dkg slaniny
  • sůl
  • kmín
  • majoránka

Uvařenou a vychladlou čočku umeleme na strojku, přidáme umleté brambory, osolíme, okořeníme kmínem a majoránkou, přidáme zpěněnou cibulku na slanině a spojíme vejcem. Je-li směs řídká, přidáme strouhanku.Tvoříme placičky, které obalíme v bílku a ve strouhance a usmažíme. Podáváme je ke špenátu, kapustě, hrášku nebo se salátem.

(ilustrační fotografie)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip