Babinet.cz  /  Recepty  /    /  Drobné slané pečivo našich (pra)babiček

Drobné slané pečivo našich (pra)babiček

1.12.2014 - AndreaP.

V minulém díle sladkého vánočního listování knihou Stolečku prostři se z roku 1949 jsem vám mimo jiné slíbila, že nás čekají také drobné slané dobroty vhodné nejen na vánoční stůl. Recepty jsou staré desítky let, odzkoušené našimi babičkami a jsou vhodné jako doplnění slavnostně prostřených stolů, případně jako takové odlehčení sladké chuti, která se s vánocemi díky cukroví doslova pojí. Stačí si vzít na talíř pár kousků lahodného slaného pečiva, k tomu sklenici vína a pohodová atmosféra může začít.

Smetanové tyčinky

  • 50 dkg hladké mouky
  • sůl
  • 6 dkg tuku
  • 1/8 l mléka nebo smetany
  • 1 žloutek
  • lžička cukru
  • 2 lžíce mléka
  • 1/2 dkg kvasnic

Na potření : bílek, hrubá sůl, kmín

V míse rozmícháme na kašičku rozdrobené droždí, sypký cukr a vlažné mléko. K tomu prosijeme hladkou mouku se špetkou soli, přidáme jemně nakrájený tuk, žloutek, smetanu (mléko) a těsto necháme na teplém místě vykynout. Pak tvoříme tenké tyčky, klademe je na vymazaný plech, potřeme bílkem, posypeme hrubou solí a kmínem. Pečeme do zlatova.

Sýrové větrníčky z odpalovaného těsta

  • 1/8 l vody
  • sůl
  • 3 dkg másla
  • 7 dkg hrubé mouky
  • 2 vejce
  • na špičku nože kypřícího prášku

Krém : 5 dkg strouhaného sýra, 5 dkg másla, špetka papriky, špetka soli

Do rendlíku dáme vodu, tuk a špetku soli. Přivedeme do varu, přisypeme mouku a vařečkou mícháme tak dlouho, až se těsto přestane přichycovat na stěny a dno rendlíku. Dáme je do mísy a mícháme do vychladnutí. Pak přidáme kypřící prášek a vajíčka, jedno po druhém. Dobře promíchané těsto dáme do pytlíčku opatřeného hvězdičkovou trubičkou a na pomaštěný plech vytlačujeme dále od sebe hromádky. Zprudka pečeme, aby naběhly. Vychladlé rozkrojíme a plníme krémem.

Krém - máslo třeme se špetkou soli, papriky a strouhaným sýrem.

Pečivo z brynzy

  • 12 dkg tuku
  • 12 dkg brynzy
  • 17 dkg hladké mouky
  • 1 vejce
  • sůl
  • kmín
  • vejce na potření

Do mísy prosijeme mouku, přidáme brynzu a nakrájený tuk. Hmotu spojíme s vejcem a solí. Z těsta vyválíme placku, vypichujeme kolečka, dáme na vymazaný plech, potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme kmínem a pečeme ve středně teplé troubě.

 

(fotografie ilustrační)

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip