Babinet.cz  /  Recepty  /    /  S tradicí našich babiček: Měchurka

S tradicí našich babiček: Měchurka

26.11.2014 - redakce Babinet.cz

Nejnovější kuchařky se vrací ke starým tradičním recepturám. A není divu. Komu by nechutnal svět poctivých surovin a selské kvality? Takový základ měla i původní měchurka – tvarohem plněný měšec koupaný v másle a sypaný cukrem. Naše prabáby tak plnily chlebové těsto, neboť zbytky byly v praslovanské kuchyni nežádoucí.

Předchůdce měchurky je měchura, tradiční staročeský pokrm. Jeho základ tvořil tvaroh nebo sýr sbalený do těsta. Vznikla tak plněná placka, na jejímž povrchu se vypařováním vody z náplně tvořily během pečení měchýřky. A odtud měchura. Poprvé ji písemně zmínil už Jan Bosák Vodňanský na počátku 18. století: „Artetica est cibus, qui fit ex pane et caseo.“ Aneb „Měchura je jídlo vyrobené z chleba a sýra“.


Originál Kabátova měchurka, novodobá poctivá laskomina z vaší pekárny.


Originál Kabátova měchurka │ 24 Kč

„Poctivá kynutá kapsička s tvarohovou náplní koupaná v přepuštěném másle a obalená moučkovým cukrem. Protože originál, je jen jeden.“

V pražské Pekárně Kabát začali měchurky péct před osmnácti lety. A podle pekaře Richarda Kabáta na stejný popud: „Přemýšleli jsme, co s kouskem zbylého těsta a zkusili jej naplnit tvarohem a upéct. Ale nebylo to ono, stvořit máslovou Originál Kabátovu měchurku, jak ji znáte z našich pekáren, stálo ještě mnoho úsilí.“ Bratři Kabáti museli nakouknout pod pokličku kuchařek vařících ještě na kachlových kamnech. Ale přišli na to, v čem tkví tajemství úspěchu. Nestačí jen čerstvé těsto z kvalitních surovin. Dobrá náplň pořád není dost. A správně vypečený moment v troubě také ne. Kouzlo totiž dokoná až lázeň v přepuštěném másle. A hned za tepla s ní do moučkového cukru.

Češi si sladké pokušení rychle zamilovali. Vždyť Pekárna Kabát z popela vykřesala pochoutku, kterou si oblíbili už naši předci. Za spoustu let její obliby začaly vznikat mnohé variace na měchurku, ale Kabáti se s úsměvem pyšní: „Originál Kabátova měchurka je svým poctivým složením na pekařském pultu jedinečná.“ A měchurka, tedy její kypré těsto, tvarohová náplň i bohatě máslem nasátý povrch to dokazují. Poctivá pekařina ještě existuje.

Pochutnejte si také na Kabátově máslové vánočce│

Kabátova máslová vánočka│ 119 Kč

„Vánočka z poctivého másla, pravých vajec, s vanilkou, kandovanou kůrou a plátky mandlí. Upečená proto, aby oslnila.“

 

Pekárna Kabát │ www.pekarnakabat.cz │ www.fb.com/pekarnakabatcz

Ruční výroba pečiva. Prvotřídní suroviny převážně českého původu bez chemických přísad a potravinářských náhražek. Pečivo vyráběné podle tradičních receptur. Poctivé pekařské řemeslo jako za časů našich prababiček. Používání převážně českých surovin bez chemických přísad a potravinářských náhražek. Certifikace BIO výrobců. To vše stručně charakterizuje Pekárnu Kabát – zavedenou rodinnou pekařskou firmu s tradicí od roku 1992. V současné době vede společnost již druhá generace rodiny Kabátů. Více než dvacet let vám dodávají nezaměnitelné produkty ruční výroby.


 

 

Vaše názory

Vaše názory (pro vložení komentáře se prosím přihlaste)

Vložit komentář

Další recepty

Náš tip